Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de Marți seara - 2 februarie 2016

Publicat: miercuri, 3 Februarie 2016 , ora 13.13
Pentru a patra oară în Stagiunea de marți seară, pianistului Daniel Dascălu a revenit în 2 februarie pe podiumul Sălii mici a Ateneului Român. Cu evoluții solistice sau în formulă camerală Daniel Dascălu a adus de fiecare dată programe interesante, atent gândite și bine studiate. Este și cazul recitalului de aseară care a cuprins două sonate: Sonata op. 110 în La bemol major de Ludwig van Beethoven și Sonata D. 894 în Sol major de Franz Schubert. Un program, după cum ne-a mărturisit Daniel Dascălu, deținător a peste zece distincții naționale în cadrul competițional, destinat altor concursuri cărora speră să le cucerească laurii:


"Schubert este un mare admirator al lui Beethoven și cumva continua pe filiera lui, chiar și începutul sonatei în Sol major, e o speculație, dar primul acord în Sol major mi se pare luată din concertul nr. 4 de Beethoven. Sunt piese cu caracter intim în principal. Nu sunt piese de virtuozitate a la Liszt sau Chopin, sunt piese de trăiri interioare și cu foarte rare explozii."


Foarte concentrat mi s-a părut Daniel Dascălu, un instrumentist matur care a afișat o tehnică pianistică bună și o gândire muzicală bine conturată îmbinată cu o abilă utilizare a mijloacelor instrumentale. Atras de prezența numelui său pe afișul stagiunii de marți, publicul a umplut cocheta sală găzduită de cupola Ateneului Român, Daniel Dascălu înscriindu-și și de această dată evoluția pe o traiectorie ascendentă a carierei sale pianistice.


Jeanine Costache