Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO.Vladimir Jurowski - noul director artistic al Festivalului Internațional 'George Enescu'

Publicat: marți, 1 Decembrie 2015 , ora 16.06

"Este o mare onoare pentru mine să fiu aici, să particip la această conferință de presă alături de domnul ministru Vlad Alexandrescu. Simbolizează cumva o înnoire a Festivalului, a vieții culturale românești. Nu m-am așteptat vreodată să primesc această invitație de a fi directorul artistic al Festivalului Internațional George Enescu. Am fost surprins și extrem de fericit în același timp pentru că mi-a fost încredințat acest proiect. Am concertat deja de câteva ori în România și îmi amintesc publicul de aici. Indiferent de program, atenția lor a fost aceeași, spre deosebire de ceea ce se întâmplă în vestul Europei; mi-a amintit cumva de acasă, de Rusia. Cultura este încă sacră aici, iar George Enescu rămâne cel mai mare muzician român, nu doar compozitor ci și un violonist fantastic, un dirijor talentat și un pedagog pe măsură. Muzica lui m-a atras dintotdeauna, de aceea am interpretat-o și la Londra. Am urmărit Festivalul în timp și nu am găsit în niciun alt loc programul pe care îl propune - o varietate extraordinară pentru lumea muzicii clasice și serie impresionantă de interpreți invitați. Totul de la baroc până la muzică contemporană coexistă armonios aici."

O parte a declarației oferite de Vladimir Jurowski, noul director artistic al Festivalului Internațional George Enescu. Începând cu ediția din 2017 cel mai important proiect muzical românesc intră într-o nouă etapă de dezvoltare internațională pentru că alături de alături de dirijorul Filarmonicii din Londra va sta un alt șef de orchestră - Zubin Mehta - în funcția de președinte onorific al Festivalului.

Vladimir Jurowski a vorbit în conferința de la Ateneului Român de ieri și despre necesitatea includerii în programul Festivalului a muzicii contemporane, iar primul pas în această direcție va fi noua formă a Simpozionului Internațional de Muzicologie, urmând ca la ediția din 2019, publicului să îi fie prezentate noi lucrări la fiecare concert al seriei.

Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii, a fost de asemenea prezent la conferința de presă, iar unul dintre subiectele abordate a fost unul intens discutat, mai ales în ultimii ani - construirea unei noi săli de concerte:

- Construirea unei noi săli de concerte în București a devenit în sfârșit o prioritate a Guvernului. Am găsit multă înțelegere în acest sens, în ehcipa guvernamentală actuală. Așa cum spunea Zubin Mehta aseară la telefon, „your public deserves it” să nu uităm că Ioan Hollender când și-a luat rămas bun de la publicul românesc la sfârșitul festivalului trecut, a spus că îi pare rău că părăsește festivalul atunci când el este găzduit într-o sală de congrese și trebuie să încercăm din toate puterile să facem ca el să se mute dintr-o sală de congrese într-o slaă construită în mijlocul Bucureștiului, cu o acustică special studiatî, într-una din clădirile care va deveni o clădire emblematică a Bucureștiului. Iar Vladimir Jurowski este un foarte fin cunoscător al lui George Enescu. Cineva care a descoperit noi valențe ale muzicii lui Enescu, faptul că îl avem aici alături de noi este o recunoaștere nu numai a meritelor lui internaționale, dar și aș zice mai ales a cunoașterii de profunzime pe care o are a muzicii secolului XX în general și a creațiilor lui George Enescu în particular. Suntem convinși că prin acest tandem care se creează acum între dirijorul Zubin Mehta și dirijorul Vladimir Jurowski, festivalul va câștiga în continuare în notorietate și în adâncime.


Ediția din 2017 a Festivalului Internațional George Enescu va fi deschisă cu opera "Oedip", dirijată de Vladimir Jurowski, iar pe parcursul seriei desfășurate între 2-24 septembrie vor fi interpretate 35 de lucrări enesciene. Pianistul Lang Lang și tenorul Jonas Kaufmann vor participa în premieră la Festivalul Enescu, alături de ei figurând muzicieni pe care deja publicul din România i-a putut urmări live. Între ei violoniștii Nikolai Znaider și Leonidas Kavakos, violoncelistul Misha Maisky sau dirijorii Ricardo Chailly, Antonio Pappano și Daniele Gatti.

Reportaj realizat de Lucian Haralambie