Arhivă : Cronici Înapoi

Teatrul de Operetă și Musical 'Ion Dacian' - 65

Publicat: luni, 9 Noiembrie 2015 , ora 14.23

Cu 65 de ani în urmă, în 7 noiembrie 1950 lua ființă Teatrul de operetă ca instituție de stat, deschizându-și porțile cu premiera "Vânt de libertate" de Isaak Dunaevski. O istorie zbuciumată a avut Teatrul de operetă - a fost mutat dintr-un sediu într-altul, clădirea inițială fiind demolată, a trecut printr-un incendiu - până în 2015, când odată cu premiera din 24 ianuarie a musicalului "Fantoma de la operă" de Andrew Lloyd Weber a fost inaugurat un nou teatru, tot pe Splaiul Dâmboviței - așa cum a fost și primul sediu - dar mai în aval, numit Teatrul de Operetă și Musical "Ion Dacian".

Despre seria de evenimente ce au loc în luna noiembrie cu prilejul celor 65 de ani de existență a vorbit directorul interimar George Călin:

"Avem ocazia ca la fiecare aniversare, cam asta înseamnă o aniversare, să renaștem... ne aflăm într-o clădire nouă, un lucru excepțional având în vedere, că de la demolarea sediului vechi, opereta a fost tot timpul găzduită. Toată luna noiembrie este dedicată acestei aniversări prin gale care să pună în valoare absolut toate activitățile și toate compartimentele teatrului: de la balet, cor, orchestră și până la soliștii acestei instituții."

Am asistat sâmbătă, 7 noiembrie, la un maraton de trei ore în care s-au întâlnit trei generații de interpreți, unii ca spectatori, în sală, alții ca interpreți - actuali artiști ai teatrului și alții premiați, între care dirijorul Mircea Luculescu, sopranele Cleopatra Melidoneanu, Constanța Câmpeanu, Vali Niculescu și Valeria Rădulescu, Elena Dacian - fiica marelui tenor Ion Dacian și muzicologul Viorel Cosma, prezent în anul 1950 la inaugurarea primului teatru de operetă din România.

"Parcursul operetei a fost oarecum sinuos. La începutul secolului al XIX-lea a început să se piardă puțin, dar în primele decenii ale secolului XX, când a apărut Nae Leonard, opereta a început să strălucească. Din păcate Leonard n-a trăit decât foarte puțin, a murit după două decenii de carieră fabuloasă. Imediat s-a căutat un om care să-l înlocuiască și a fost găsit un tânăr tenor la Cluj - Ionel Dacian. I-am apucat de aici pe absolut toți. Am participat la deschiderea acestui teatru în anul 1950 și am scris cronica la inaugurarea lui." - a declarat Viorel Cosma, cronicar, muzicolog și semnatar al libretului "Lysistrata" de Gherase Dendrino, o operetă care a atins 250 de reprezentații pe scena Teatrului "Ion Dacian".

Un spectacol, vă spuneam, de mai bine de trei ore, moderat de Ernest Fazekas, în care am asistat la momente emoționante de rememorare a principalelor premiere care au avut loc de-a lungul timpului și au alcătuit repertoriul operetei, pigmentate cu momente artistice susținute de artiștii operetei dirijați de Lucian Vladescu.

Mă așteptam ca această incursiune în istoria operetei - însoțită de altfel de un frumos catalog aniversar oferit publicului - să fie susținută în plan artistic de momente mult mai reprezentative ale titlurilor selectate (unele dintre ele îmbrăcând în ultimii ani haine noi) și să ajungă până la ultimele stagiuni când o serie de musicaluri, precum: "Rebecca", "Romeo și Julieta", "Paris, mon amour" și "Fantoma de la operă" sunt, astăzi, vedetele Teatrului de Operetă și Musical "Ion Dacian"...Poate într-o altă gală...


Jeanine Costache