Arhivă : Cronici Înapoi

Concert Regal Caritabil în beneficiul programului 'Tinere Talente' al Fundației Principesa Margareta a României

Publicat: luni, 26 Octombrie 2015 , ora 13.47
În 25 octombrie 2015, în ziua în care Regele Mihai I a împlinit 94 de ani, Ateneul Român a fost gazda celei de-a opta ediții a Concertului Regal de strângere de fonduri în beneficiul programului Tinere Talente. O seară emoționată care a debutat cu intonarea imnului regal urmat de discursul Principesei Margareta:

"Vă felicit, pe cei prezenți în marea sală a Ateneului, pentru că ați ales să susținem împreună viitorul culturii române. În fiecare an prea mulți tineri extraordinari își abandonează vocația pentru că nu au resurse financiare să-și dezvolte talentul dat de Dumnezeu. Fără programul "Tinere Talente", contribuția lor la arta națională și mondială ar fi pierdută. În ultimii ani peste 200 de tineri artiști plastici și muzicieni au făcut performanțe minunate, fiind sprijiniți de fundație prin burse de studii, mentorat și promovare..."

Fundația Principesa Margareta celebrează în 2015, două decenii și jumătate de activitate, câțiva dintre bursierii programului Tinerei Talente care au evoluat și în seara de 25 octombrie au fost prezentați în filmul care a precedat concertul desfășurat sub cupola Ateneului Român. Ca și în ediția precendentă, la pupitrul Orchestrei Fundației Principesa Margareta a României s-a aflat maestrul Tiberiu Soare, la acest concert eveniment alăturându-se Teodor Ilincăi, unul dintre cei mai valoroși tenori români ai generației sale, și șapte bursieri ai programului "Tinere Talente". Programul variat și foarte agreabil a cuprins Vivaldi - Concertul în sol minor interpretat de Izabela Ghergu și Cornelius Zirbo, doi violonceliști în vârstă de 17 ani, elevi ai Colegiul Național de Arte "Dinu Lipatti" din București. Mi-a plăcut sunetul și omogenitatea pe care dirijorul Tiberiu Soare a obținut-o de la tinerii instrumentiști care din 2014 alcătuiesc Orchestrea Fundației Principesa Margareta, în cea de-a doua lucrare a serii - Serenda op.48 în do major pentru orchestră de coarde de Piotr Ilici Ceaikovski. A urmat, evident cum invitatul special al serii a fost tenorul Teodor Ilincăi, o succesiune de arii din opere, zarzuele și canzonete. Și... am admirat încă o dată timbrul de tenor spinto, acutele sigure și strălucitoare și mai ales implicarea și dăruirea cu care a electrizat sala. Cu jovialitate Teodor Ilincăi i-a prezentat pe mai tinerii săi colegi: sopranele Diana Alexe, Daniela Popescu și Larisa Ștefan, mezzosoprana Martiniana Antonie și pe George Vârban - un tenor cu reale șanse la o viitoare carieră lirică. Emoția unui concert regal de înaltă ținută în sprijinul "Tinerelor Talente" s-a perpetuat și în finalul serii, prin glasul protagoniștilor:

"Faptul că putem sprijini prin acest tip de acțiuni dezvoltarea celor care vor constitui viitorul muzical al României este pentru mine o foarte mare mândrie." (Tiberiu Soare)

"Planurile Fundației Principesa Margareta a României au coincis și cu ale mele și invitația de a sprijini tinerele talente a venit la momentul oportun. Cu mare drag, oricând, pentru copiii care nu au posibilități financiare, noi doi, eu și Tiberiu Soare suntem dispuși să ne sacrificăm din timpul nostru liber....A fost un concert extraordinar pe care noi toți l-am dedicat aniversării celor 94 de ani ai Majestății Sale Rgele Mihai I." (Teodor Ilincăi)

Jeanine Costache