Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seară - 20 octombrie 2015

Publicat: miercuri, 21 Octombrie 2015 , ora 13.05
Brahms și Bartok sunt compozitorii pentru care pianistul Abel Corban a optat în 20 octombrie la Sala Mică a Ateneului Român. El a înscris a doua seară din acest sezon al Stagiunii de marți. A avut parte de un public numeros și a demonstrat încă o dată o bună tehnică pianistică, multă expresivitate și maturitate. Bucuros, dar și emoționat după un succes binemeritat, Abel Corban a declarat:

"Am ales în această seară două piese care sunt o piatră de încercare pentru pianiști, două piese de tinerețe pentru ambii compozitori. Consider că Sonata a III-a op. 5 în fa minor de Brahms nu trebuie să lipsească din repertoriul fiecărui pianist. Am ales și Bartok pentru că anul acesta este aniversat și pentru că voi participa la un concurs internațional la Sofia dedicat acestui compozitor. Sunt foarte fericit că am văzut din nou foare multă lume în Sala mică a Ateneului... e foarte important pentru noi pentru că primim putere să mergem mai departe."

Abel Corban s-a aflat pentru a treia oară în Stagiunea de marți seară, alături de discipolul său fiind pianistul Viniciu Moroianu care i-a urmărit cu interes evoluția, afirmând:

"M-a bucurat această seară cu două lucrări monumentale: sonata de Brahms este o lucrare temută și rapsodia de Bartok foarte puțin cunoscută în București. Sunt două lucrări care au ca numitor comun expresia tinereții și debutului componistic extraordinar de promițător al ambilor compozitori, opus 5 la Brahms, opus 1 la Bartok. M-am bucurat de Abel Corban că a evoluat foarte frumos în acești ani - este la jumătatea anului II de master - s-a diversificat foarte mult ca suflu, culoare, expresie, capacitate de construcție și de dominare a acestor spații foarte ample... Plec de la acest recital cu bucuria că ce-am încercat să sădesc în evoluția acestui tânăr foarte promițător și talentat dă roade frumoase și cred că nivelul artistic dovedit astăzi întărește bucuria acestei seri."

Pianistul Abel Corban este un muzician inteligent, din ce în ce mai matur, mai stăpân pe tehnică afișând o coloristică diversă, un ton cald și nu în ultimul rând o mare plăcere de a cânta; plăcere împărtășită cu generozitate publicului care l-a răsplătit la rândul său cu aplauze îndelungi și mai multe rechemări la rampă.


Jeanine Costache