Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. Coregraful și dansatorul Răzvan Mazilu, primul invitat al conferințelor Round Table București

Publicat: miercuri, 23 Septembrie 2015 , ora 11.44

Într-un București care se află parcă încă sub anestezia extraordinarului festival Enescu de anul acesta și a invitaților săi de marcă, iată că în peisajul muzical autohton apar evenimente inedite, care răstoarnă puțin tipicul vieții muzicale din capitală. Un asemenea exemplu este și seria de conferințe Round Table București, organizate de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, și desfășurate la Universitatea Națională de Muzică, acolo unde am fost prezent marți, 22 septembrie 2015, la primul eveniment din seria celor 8 programate.

Protagonistul primei seri a fost actorul, dansatorul și coregraful Răzvan Mazilu, care, timp de aproximativ o oră, a împărtășit celor prezenți în sală câteva dintre cele mai importante momente ale traseului său profesional, momente legate de locuri și oameni din București. Pentru că trebuie să amintesc faptul că nucleul acestor conferințe îl reprezintă rolul și influența spațiului cultural bucureștean în activitatea profesională a celor care își dezbracă mantia de artiști într-un soi de talk-show care amintește pe undeva de seratele muzicale ale lui Iosif Sava, în rolul moderatorului aflându-se de această dată muzicologul Valentina Sandu-Dediu, o excelentă alegere de altfel. O inițiativă lăudabilă, despre care ne-a vorbit și Răzvan Mazilu:

"Sunt interesante pentru că permit spectatorilor, admiratorilor frecvenți sau întâmplători să descopere și omul din spatele artistului și să intre puțin în laboratorul de creație al fiecărui artist."

Răzvan Mazilu, nu doar un desăvârșit profesionist, ci și o personalitate care se remarcă prin calitățile umane deosebite. Seara s-a încheiat cu o sesiune de autografe, prin prezentarea albumului Răzvan Mazilu - Oglinzi/ Mirrors apărut la Editura Vellant. Despre acest album și mai ales despre o frumoasă inițiativă ne-a vorbit același Răzvan Mazilu.

"Albumul are și acest scop filantropic, de caritate. Încasările de pe urma vânzării albumului Răzvan Mazilu-Oglinzi s-au transformat și se vor transforma în continuare în burse de studiu pentru tinerii talentați care doresc să îmbrățișeze arta dansului. Unul dintre ei, Cristian Preda, care actualmente este solist al Operei Naționale din București, a beneficiat de una dintre aceste burse Dance Energy-Răzvan Mazilu."

Cei prezenți în sala studioului de operă a Universității Naționale de Muzică din București au apreciat și încurajat acest proiect:

"Mi se pare excepțional. Aceste conferințe sunt necesare într-o lume în care avem fiecare treaba lui și fugim dintr-o parte în alta. Demult așteptam acest gen de conferințe și chiar mă bucur că pot să fiu în seara aceasta aici. Prima seară, cea mai importantă, cu un artist care e foarte aproape de inima mea, Răzvan Mazilu. E foarte frumos, încurajează dialogul ne apropiem prin comunicare. A fost excepțional."

Astfel s-a desfășurat prima conferință Round Table București aseară, cu Răzvan Mazilu vorbind cu pasiune despre activitățile sale, dezvăluindu-ne la final cum ar arăta pentru el o lume în care dansul ar fi prezent în toate ramurile societății, și mai ales în rândul copiilor.

"Probabil că ar arăta așa cum arata in filmele de musical, în care toată lumea dansează și cântă pe stradă... poate că ar fi frumos să dansăm pe stradă, să dansăm în metrou, să dansăm în magazine, să cântăm. Am fi mult mai relaxați și ne-am iubi mult mai mult unii pe alții."

Reportaj realizat de Alexandru Mija