Arhivă : Cronici Înapoi

ICon Arts - diversități inedite

Publicat: miercuri, 29 Iulie 2015 , ora 8.33

Primul lucru care te frapează când ajungi la Sibiu este efervescența cultural - turistică. Un număr impresionant de manifestări foarte spectaculoase, foarte atractive se desfășoară concomitent în această fostă capitală culturală europeană, de la care ar avea de învățat multitudinea de orașe românești care vor să ajungă la același statut în anul 2021. Am asistat la finalele unui turneu de volei pe nisip, sibienii aducând câteva tone de nisip în Piața Mică, lângă Podul Mincinoșilor și au creat astfel o atracție foarte relaxantă și foarte frumoasă. Săptămâna aceasta au loc trei mari festivaluri... pentru toate gusturile. La Măgura pe un aerodrom aflat la 5 km se va desfășura Airfield unde sunt așteptați iubitorii de Hip Hop, Dance, Electro. De vineri, 31 iulie 2015, Piața Mare devine un spațiu al rock-ului, Artmania aniversând 10 ani de existență. La sala Thalia, sediul Filarmonicii din Sibiu continuă ediția a XIII-a a ICon Arts, festivalul excelenței artei contemporane.

27 iulie 

Luni, 27 iulie 2015, pe scena sălii Thalia a avut loc un duel între vioară și percuții. A fost o și prezentare a celor mai buni cursanți de la clasa de percuție a Academiei ICon Arts, condusă de Alexandru Anastasiu. Pe scenă au urcat alături de acesta: David Popa, Alexandru Munteanu, Irina Rădulescu, Alin Anușcă și Alexandru Marcovici. Concertul a avut două momente deosebite: prezentarea de către Irina Rădulescu a unei foarte interesante și expresive lucrări semnată Keiko Abe - "Tambourin paraphrase", în care ne-am lăsat învăluiți de vivacitatea, dinamismul și multitudinea efectelor pline de sens și prezentarea Concertului pentru vioară și ansamblu de percuții semnat de compozitorul american Lou Harrison, elev al lui Schoenberg, maestru al microtoniilor și un pătimaș și inspirat creator pentru instrumente de percuție. Violonistul Ladislau Csendes a ținut piept armatei ritmico-melodice, armistițiul din final dându-ne speranța că vom vedea pe scena ICon Arts alte manifestări cel puțin la fel de interesante.

28 iulie 

Nu am fost puși prea mult să așteptăm, pentru că marți, 28 iulie, a urcat pe scenă ARIFA, un grup internațional de etno-jazz cu inflexiuni contemporane, ce explorează vechile tradiții din Balcani și Orientul Mijlociu. ARIFA este un grup alcătuit din saxofonistul și clarinetistul Alex Simu, Michalis Cholevas din Grecia, care cântă la tarhu, un instrument cu coarde inventat în 1980 de australianul Peter Biffin, pianistul german Ney Franz von Chossy și Sjahin Durin, un muzician turco olandez, care a venit cu instrumente de percuție afro-anatoliene. Concertul "Secret Poetry" by ARIFA a fost o experiență sonoră de neuitat. ARIFA este un model al coexistenței și colaborării inter-culturale, având în vedere componența, un tip de colaborare care poate da naștere unor momente artistice excepționale care tind spre ceea ce înseamnă în limba arabă Arifa - o persoană model, un amestec de farmec, înțelepciune și înțelegere. ARIFA a atras prin combinațiile timbrale, prin omogenitate, prin valoarea componenților, prin sensibilitate, prin inedit.

Avanpremieră pentru 29 iulie 

Astăzi, 29 iulie 2015, la ICon Arts are loc concertul programului de rezidență creativă derulat anul acesta în colaborare cu membrii ansamblului ConTempo. În urma selecției și în urma îmbunătățirii creațiilor în timpul petrecut la Sibiu, cu ajutorul profesorului Dan Dediu, astăzi în interpretarea Cvartetului ConTempo vom asculta în primă audiție 8 lucrări, aparținând unor compozitori din Australia, China, Finlanda, Germania, Irlanda, Israel și România.

Seria surprizelor va continua pe scena ICon Arts. Cu totii așteptăm concertul de vineri, când Cvartetul ConTempo, ansamblu al Radioteleviziunii Naționale din Irlanda, va fi sărbătorit cu ocazia împlinirii a 20 de ani de activitate și va oferi un program inedit care va acoperi aproximativ 300 de ani de creație.

Sebastian Crăciun - Radio România Cultural