Arhivă : Cronici Înapoi

25 de ani de relații diplomatice România-Republica Coreea... sărbătoriți la Ateneul Român

Publicat: luni, 27 Iulie 2015 , ora 14.50

Din 1990, România și-a deschis porțile spre Coreea de Sud, oficial Republica Coreea sau - cum mai este simbolic denumită - "Țara dimineților liniștite”. De ce acest interes? Pentru că prin așa-numitul "The Korean wave" sau "Hallyu", cu alte cuvinte "valul coreean”, s-a reușit dezvăluirea unei civilizații prea puțin cunoscute până acum; o reușită realizată mai ales prin intermediul mijloacelor multimedia (k-drame, k-pop) dar și prin produsele și obiectele tradiționale intrate și în atenția UNESCO (arta populară, cea culinară sau monumente). Cum era și firesc, “valul coreean” a pătruns și în spațiul european, unde publicul a fost de-a dreptul cucerit de artiștii coreeni (actori sau cântăreți).

Țara noastră și Republica Coreea au stabilit relații diplomatice din luna martie a anului 1990, ocazie cu care a fost semnată Declarația comună de prietenie, parteneriat și cooperare. Astfel,  Republica Coreea a devenit una dintre cele patru priorități strategice ale relațiilor politice și economice ale României cu țările din Asia-Pacific (alături de R.P. Chineză, Japonia și India).

Un rol important în promovarea schimburilor internaționale româno-coreene l-au avut și îl au asociațiile de gen. De exemplu, Asociația Interculturală Româno-Coreeană, cu sediul la București și filiale la Craiova, Pitești, Brașov și Ploiești, a reușit să realizeze parteneriate în domeniul muzicii clasice între Filarmonicile orașelor menționate și cele din Coreea de Sud.  Recent,  ca parte din evenimentele care marchează  cei 25 de ani de relații diplomatice dintre cele două țări, această asociație, împreună cu Ambasada Republicii Coreea la București și în colaborare cu CMS Vienna, Primăria Craiovei, Filarmonica “Oltenia” din Craiova și Filarmonica “George Enescu” din București, a organizat în  Craiova și în  București,  două concerte susținute de “Dabyeot- Youth Wind Orchestra” din Republica Coreea.


“Dabyeot-Youth Wind Orchestra” din Republica Coreea

Dabyeot  este numele tradițional corean al Hamyang Gun/ Gyeongsangnam-do (unde soarele este cald și strălucește mereu), un loc menționat pentru viața culturală și educațională, în cartea „Taekriji” de Lee Jung Hwan-  unul dintre învățații dinastiei Joseon. Un rol pe care și l-a păstrat în timp, până în secolul XX, când a devenit cunoscut și pentru performanțele muzicale. Astfel, prin anii’60, aici au evoluat 10 orchestre dedicate tinerilor! Din cauza unei perioade dificile, se părea că totul este pierdut.  Dar nu a fost așa, pentru că în 2005, în mod voluntar, 80 de adolescenți, băieți și fete, cu vârste cuprinse între 10 si 18 ani, elevi ai ciclurilor primare si secundare, dar și studenți, au reluat această tradiție și au înființat "Dabyeot- Youth Wind Orchestra” destinată instrumentelor de suflat (flaut, oboi, clarinet, saxofon, fagot, corn, trompetă, trombon, euphonium, tubă)  și celor de percuție. Scopul a fost acela de a re-aduce în prim-plan un repertoriu special, interpretat de tineri muzicieni. În decursul celor 10 ani, ansamblul s-a remarcat pe lângă valențele artistice, printr-un studiu riguroz și disciplină, ceea ce l-a impus ca unul dintre cele mai bune din Republica Coreea. Din altfel, din 2005,  "Dabyeot- Youth Wind Orchestra"  a participat la diverse festivaluri din țara sa dar și la cele de la "The Watermill Center”, “Austria Vienna Film Festival Celebration”, “Czech Stonava Local Festival Celebration”, “Bulgaria Lazarpark Orchestra Joint Concert”  iar din 2012 și în România (Timișoara, Craiova și București).             


2015 - “Dabyeot-Youth Wind Orchestra” - turneu european încheiat în România, la Ateneul Român din București

Anul acesta, în perioada 15-25 iulie,  “Dabyeot- Youth Wind Orchestra”  condusă  de Gye Jun Jeon (dirijor invitat al Filarmonicii “Oltenia” din Craiova) care i-a avut ca soliști pe soprana Soyung Yu dar și pe trei mici trompetiști Han Young Ju, Lee Jiwon și Kang Changhun,  a efectuat un turneu european, în cinci țări: Austria (Festhall Fügen și Musikpavillon Hippach din Zillertal), Germania (Grafenwöhr), Polonia (Filharmonia Šl±ska din Katowice), Ungaria (Aula Universității din Debrecen) și România (Craiova- Centrul istoric și București-Ateneul Român).

Cum a fost așteptat acest ansamblu de tineret la Ateneul Român de publicul nostru? Cu mult interes (dovadă numărul mare de melomani), cu multă căldură și cu generozitate. Tinerii muzicieni cu siguranță au câștigat inimile românilor prin redarea cu talent, pasiune și bucurie a unui program accesibil alcătuit din secvențe de popularitate (compuse de George Gershwin, Leroy Anderson,  Leonard Bernstein, Jacob de Haan, Rob Romeyn, Steven Reineke), din diverse momente extrase din coloanele sonore ale unor filme îndrăgite (Hans Zimmer) dar și din muzici tradiționale coreene (în aranjamentul creat de Choi WanGyu), în care un loc aparte îl are “Arirang”, un cântec popular coreean, considerat imnul neoficial al Coreei și care din 2012  a fost înscris în lista Patrimoniului Cultural al UNESCO.

Octavia Galescu