Arhivă : Cronici Înapoi

Lansarea discului 'Manfred' al Orchestrei Naționale Radio

Publicat: luni, 29 Iunie 2015 , ora 10.37

Vineri, 26 iunie 2015, a avut loc lansarea unui nou disc apărut la Editura Casa Radio. Este vorba despre înregistrarea simfoniei 'Manfred' de Piotr Ilici Ceaikovski realizată în concert anul trecut de către orchestra Orchestra Națională Radio, dirijată de Tiberiu Soare. La evenimentul care a avut loc pe terasa Librăriei Humanitas Kretzulescu au participat dirijorul Tiberiu Soare, compozitorul Dan Dediu și muzicologul Oltea Șerban-Pârâu, semnatara prezentării discului.

Despre modul în care a decurs înregistrarea acestui material, ne-a vorbit dirijorul Tiberiu Soare:

"Peste 80 - 85 la sută din ce auziți pe disc este rezultatul acelei seri de concert din octombrie 2014, după care am făcut niște sesiuni speciale de înregistrare, pentru a avea 'rezerve' pentru câteva dintre momentele muzicale. Fie că au fost momente care nu se pretau unei apariții pe disc, fie că au fost momente stricate de public. În orice caz, versiunea care a apărut pe disc este una foarte unitară, pentru că varianta de studio a fost făcută la doar o săptămână după concert, așa că interpretarea a fost una foarte asemănătoare."

Din perspectiva muzicologului, nu doar a inițiatorului acestui proiect, ne-a vorbit despre disc Oltea Șerban Pârâu:

"Acest disc sună foarte bine, foarte bine. Am în memorie o versiune clasică a acestei partituri și nu am simțit în niciun moment că aceasta ar fi o versiune est europeană a unei capodopere romantice. Orchestra Națională Radio sub bagheta lui Tiberiu Soare sună extraordinar în această înregistrare, cum a sunat de altfel și în concert, respectiv a reușit să transmită acea emoție, fără de care 'Manfred', muzica lui Ceaikovski în general, nu trece rampa. Acest album se ascultă cu plăcere și îl recomand oricărui iubitor de muzică clasică."

Opinia ascultătorului avizat am primit-o de la compozitorul Dan Dediu:

"Se aude totul foarte clar, iar orchestra este condusă cu o dicție extraordinară de la cap la coadă. Se simte de la cap la coadă acea energie interioară, acel conduct sonor pe care nu-l poți avea decât în actul artistic live. Cine are experiența unui meloman avizat poate să facă diferența dintre o înregistrare de studio și una din concert."

Radu Mihalache