Arhivă : Cronici Înapoi

(AUDIO) Corul Preludiu pe scena Sălii Radio în Festivalul SIMN 2015

Publicat: vineri, 29 Mai 2015 , ora 9.55
Săptămâna Internațională a Muzicii Noi a continuat joi, 28 mai 2015, la Sala Radio printr-un concert susținut de Corul Preludiu, condus de Voicu Enăchescu.

Programul prezentat a îmbinat cu succes pagini cunoscute din repertoriul internațional cu prime audiții absolute ale unor lucrări semnate de compozitorii români.

Între acestea din urmă și piesa scrisă de Diana Vodă Nuțeanu "O altă revedere", pe versuri de Nicolae Labiș:

- Este o lucrare care urmărește foarte fidel textul literar, el m-a condus, referitor la formă, la limbaj, practic toată construcția piesei. Sunt foarte încântată de interpretarea corului și de concepția dirijorală a Luminiței Guțanu. Este un concert absolut meritoriu. Corul Preludiu și-a lărgit în utlimii ani aria stilistică de interpretare, ceea ce este un lucru lăudabil pentru cor în sine și pentru conducătorul său, maestrul Voicu Enăchescu.


Unul dintre momentele emoționante ale concertului susținut de Corul Preludiu a fost prezența pe scenă a pianistului Valentin Gheorghiu - interpret și compozitor al unei alte prime audiții - Eminesciana pentru cor și pian:

- Marele nostru Eminescu pe care îl iubim reprezintă țara și am încercat și eu cu umilele mele puteri să transpun o parte din poezia Mai am un singur dor pentru pian și cor, dar foarte mic, mai mult infim, o adunare în evocarea lui Eminescu. Este un cor pe care îl apreciez enorm și maestrul Enăchescu de asemeni este unul din marii noștri dirijori.


Ca de fiecare dată în cadrul manifestărilor susținte de Corul Preludiu în Festivalul Săptămâna Internațională a Muzicii Noi, publicul a avut ocazia de a-i urmări în postura de dirijori pe Grigore Cudalbu - invitat și pe membri ai ansamblului - Luminița Guțanu, Gabriel Marica și Răzvan Rădos:

- Am dirijat o lucrare a doamnei Olguța Lupu, o lucrare care se numește În joacă și care abundă de ritmuri, unele dintre ele orientale, altele dintre ele tribale și transmite atât la muzica tribală, cât și la folclorul popoarelor și la folclorul copiilor. E o plăcere și o mare bucurie.


Un concert reușit susținut de Corul Preludiu, aplaudat în picioare de cei prezenți ieri seară în Studioul Mihail Jora. Despre manifestare ne-a vorbit dirijorul Jean Lupu:

- E lucru limpede că Preludiul este un cor de profesioniști. Un acordaj perfect, o prelucrare a vocilor la modul ideal și un repertoriu foarte dificil, pe alocuri inabordabil pentru anumite formații, numai unul ca Preludiu își poate permite așa ceva și ce mă bucură foarte mult este că această familie numită Preludiu trăiește și exprimă. Este o formație etalon pentru muzica corală românească.

Reportaj realizat de Lucian Haralambie