Arhivă : Cronici Înapoi

Concursul Regina Elisabeta de la Bruxelles - culoare și plăcere de a cânta în recitalul lui George Tudorache

Publicat: joi, 14 Mai 2015 , ora 9.38

George Tudorache, semifinalistul român al Concursului Regina Elisabeta de la Bruxelles, a susținut miercuri, 13 mai 2015, proba sa de recital. În Sala Flagey a cântat mai întâi alături de pianistul Thomas Hoppe "Recitativo" de Vykintas Baltakas, compozitor lituanian, o comandă a ediției 2015 a concursului interpretată în primă audiție absolută la debutul semifinalei, în 11 mai. George Tudorache a oferit o versiune foarte bună, redând perfect salturile și trilurile acestei piese scrise majoritar în registrul acut. Și Sonata op.27 nr.4 în mi minor pentru vioară solo de Eugène Ysaÿe a avut parte de o interpretare bună, cu un sunet hotărât, deși elastic, trecând de la această determinare la clipe de suavitate. În recitalul lui George Tudorache a urmat Sonata pentru vioară și pian de Francis Poulenc, cântată impetuos și jazzistic și cu un reușit ton narativ. În final, Fantezia pe teme din "Carmen" de Franz Waxman, în care mi s-a părut că violonistul român s-a aflat sub inspirația lăutarilor - a avut un cânt colorat în tonurile specifice de lamentație, nu numai în părțile de virtuozitate deosebită sau în momentele de ludic.

Îmi imaginez că într-o probă de recital se urmărește și concentrarea de care dă dovadă candidatul, iar George Tudorache a avut-o întotdeauna, alături de pasiunea și plăcerea de a cânta. A părut că s-a simțit confortabil în tot programul de aproximativ trei sferturi de oră, și dacă nu știu ce părere a făcut juriului în care s-au aflat și Mihaela Martin, Daniel Hope sau Midori, publicul l-a salutat la final cu urale și fluierături - apreciative, și nu disprețuitoare!

Tot în cadrul semifinalei Concursului Regina Elisabeta, George Tudorache va cânta și Concertul nr.3 KV 216 în Sol major pentru vioară și orchestră de Wolfgang Amadeus Mozart, sâmbătă, 16 mai 2015. Îl vor însoți dirijorul Paul Meyer și Orchestra Regală de Cameră a Valoniei, ansamblu înființat de Lola Bobescu în 1958 sub numele de "Soliștii din Bruxelles". Pentru a afla cum îi puteți urmări evoluția în transmisiune directă pe internet puteți accesa site-ul concursului, http://www.concours-reine-elisabeth.be/.

Maria Monica Bojin