Arhivă : Cronici Înapoi

George Tudorache, semifinalist în Concursul Regina Elisabeta de la Bruxelles

Publicat: marți, 12 Mai 2015 , ora 11.29
Violonistul George Tudorache este unul din cei 24 de semifinaliști ai Concursului Regina Elisabeta, manifestare care a început luni, 4 mai 2015, la Bruxelles. Muzicianul în vârstă de 27 de ani este discipol al maestrului Ștefan Gheorghiu și absolvent al Conservatorului din Paris, iar în prezent ocupă unul din cele două posturi de concertmaistru la Filarmonica din Liège. Sâmbătă, 9 mai, George Tudorache a evoluat între 62 de candidați, în fața unui juriu din care a făcut parte și Mihaela Martin, interpretând selecțiuni din Sonata nr. 1 BWV 1001 în sol minor de Johann Sebastian Bach și Marele duo în La major pentru vioară și pian (acompaniator - Thomas Hoppe) de Franz Schubert ca și Capriciul nr. 5 în la minor de Niccolo Paganini. George Tudorache a debutat cu un Bach cântat foarte liniștit, aproape dureros uneori, cu susținere în legato, în schimb cu momentele de temă din partea a II-a bine reliefate. Au urmat un Schubert cu adevărat romantic, chiar dacă interpretat într-o nuanță mică și un capriciu de Paganini în care a dat dovadă de o tehnică foarte bună și de expresivitate.

Întrucât Concursul Regina Elisabeta este deschis publicului, George Tudorache a cântat nu numai pentru membrii juriului, ci și pentru numeroșii melomani veniți la Sala Flagey - între ei, o distinsă doamnă care vine de 37 de ani să-i asculte pe tinerii muzicieni prezenți în concurs și care, aflând că sunt din România, mi-a spus: "Compatriotul dumneavoastră parcă s-ar fi născut cu vioara în mâini, și parcă ar fi făcut să cânte Paganini!".

În cadrul semifinalei Concursului Regina Elisabeta, George Tudorache susține partea de recital miercuri, 13 mai 2015, de la ora 21,00 ora României. Îi puteți urmări evoluția prin intermediul transmisiunii directe pe internet, așa cum a anunțat deja site-ul concursului, http://www.concours-reine-elisabeth.be/.


Maria Monica Bojin