Arhivă : Cronici Înapoi

Concertul de la Sala Radio - un regal pentru Ziua Regalității

Publicat: sâmbătă, 9 Mai 2015 , ora 17.54

Peste o mie de melomani au aplaudat vineri, 8 mai 2015, prestația Orchestrei Naționale Radio în concertul special propus de ansamblu. În Studioul Mihail Jora a fost sărbătorită Ziua Regalității printr-un program condus de Radu Popa.


10 mai - zi de sărbătoare națională începând din 2015. Este ziua regalității și sărbătoarea independenței României, obținută în urma războiului purtat de trupele române conduse de Regele Carol I.

Pentru a marca acest moment important, Orchestra Națională Radio, ansamblu dirijat de Radu Popa, a propus vineri seară un program special ce a inclus Imnul Regal semat de Eduard Hubsch.

"Românii se ridică în picioare când ascultă Imnul de stat; tot așa s-au ridicat și la Imnul Regal, ceea ce te impresionează. Este ceva care... e normal să fie așa. Este o normalitate!"

O sală care a adunat peste 1000 de melomani s-a bucurat apoi de cel de-al doilea concert pentru pian și orchestră de Serghei Rahmaninov, în postura de solist evoluând Horia Mihail.

"Mi s-a părut minunat! Horia Mihail mi se pare genial, de-a dreptul. Orchestra a mers excelent. Totul splendid!"

Simfonia în re minor de César Franck a completat Concertul regal de la Sala Radio, condus de Radu Popa:

"Verticalitatea ei m-a făcut să mă gândesc să o includ în acest concert dedicat Casei Regale a României. De asemenea, deasupra acestei verticalități se așază diferite culori, dar verticalitatea nu se va abate cu nimic de la linia ei."

"Simfonia a fost chiar minunată. Dirijorul Radu Popa a condus foarte bine orchestra. Am simțit în maniera în care s-a cântat concepția lui espre lucrare. Regalitatea merită repusă în drepturi așa cum se cuvine și omagiată și în felul acesta așa cum se cuvine. O reverență, o plecăciune și un gând bun pentru cei care s-au gândit să facă lucrul acesta. A fost un concert minunat, un regal pentru Ziua Regalității."

Despre această sărbătoare prin muzică ne-a vorbit și compozitorul Adrian Iorgulescu:

"Muzica este probabil, cum spunea Platon, arta cu materialul cel mai imaterial dintre toate. De aceea cred că specificul sau sensurile sale, capacitățile sale de a emoționa sunt superioare altor domenii. Prin urmare, cred că este o formă de recunoștință pentru trasdițiile noastre, pentru istoria noastră, pentru destinul nostru ca națiune și cred că, probabil, mai bine decât orice și oricine, imnul în interpretarea din seara aceasta a Orchestrei Radio sub bagheta lui Radu Popa a însemnat puterea unui simbol. Țin să menționez prestația excelentă a solistului din seara aceasta, Horia Mihail, care a cântat un Rahmaninov într-o manieră destul de modernă și cred că acest lucru a dat consistență interpretării sale. Cred că a fost un concert foarte bun și mi-aș dori să-l revăd pe Radu Popa la pupitrul acestei orchestre."


Reportaj realizat de Lucian Haralambie