Arhivă : Cronici Înapoi

Julien Salemkour și Mirabela Dina - invitații ONR în primul concert al lunii aprilie

Publicat: luni, 6 Aprilie 2015 , ora 10.36

Doi muzicieni de marcă - pianista Mirabela Dina și dirijorul Julien Salemkour - au fost vineri, 3 aprilie 2015, invitații Orchestrei Naționale Radio în concertul susținut în Studioul Mihail Jora. Ansamblul a propus un program alcătuit din două lucrări de Ludwig van Beethoven, iar Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Johannes Brahms a încheiat seara simfonică a Orchestrei Naționale Radio.


Poate Brahms sau Beethoven… poate solista sau dirijorul… E greu de spus ce anume a atras publicul vineri seară la Sala Radio. Cert este însă că aceasta s-a dovedit din nou neîncăpătoare. Cu Julien Salemkour la pupitru, Orchestra Națională Radio a propus o primă parte beethoveniană, alcătuită din Marea Fugă op.133 și Simfonia a VIII-a în Fa major ale titanului de la Bonn.

"Este minunat! Mi-au plăcut extraordinar! Programul este foarte bine ales; este pe sufletul nostru, al melomanilor. Beethoven… ce poate fi mai frumos decât atât!"

"Dirijorul e interesant. Simfonia era plină de viață, Beethoven relaxat. Mi-a plăcut foarte mult cum au fost cântate."

Supranumit "o simfonie pentru pian și orchestră", Concertul nr.2 în Si bemol major de Johannes Brahms a încheiat monumental seara simfonică a Orchestrei Naționale Radio. Solista opusului de dimensiuni epice a fost Mirabela Dina, muziciană stabilită de 20 de ani la Koln, acolo unde actualmente este profesor la Hochschule fur Musik.

"Visam la concertul acesta zi și noapte. Dintotdeauna mi-a plăcut. Eram copil și și-l ascultam pe profesorul meu de atunci, pianistul Mihai Ungureanu, cântând și eram înnebunită. Simțeam că e exact pe o lungime de undă a sufletului meu." - Mirabela Dina

"Ne-am inundat în muzica din seara asta. A fost foarte plăcută și, într-adevăr, a fost ceva foarte frumos."

"Excepțională! E pentru prima oară când o aud și mi-a plăcut foarte mult."

Despre concert ne-a vorbit și criticul muzical Dumitru Avakian:

"Muzica trăiește prin aportul de talent, de știință, de impetuozitate ale acestui minunat dirijor. Mirabela Dina a promis și realizează. Este unul dintre cele mai dificile concerte de pian, pe relația între simfonic și solistic. E o bucurie să o reascult."


Reportaj realizat de Lucian Haralambie