Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de Marți seară - 31 martie 2015

Publicat: miercuri, 1 Aprilie 2015 , ora 14.20

Tineri valoroși care au evoluat în sezonul trecut al Stagiunii de Marți seară revin pe podiumul de concert cu programe interesante. Este și cazul pianistei Daria Tudor, deja la a treia apariție la Sala mică a Ateneului Român, arătând și de această dată un program atent lucrat care reflectă momentul evoluției sale artistice, un program în care a inclus și o piesă a compozitorului contemporan Artem Nyzhnyk despre care tânăra muziciană a afirmat:

"Am descoperit această piesă la un concurs la Viena, este o lucrare care a câștigat acel concurs. Compozitorul este ucrainian, contemporan, îl cheamă Artem Nyzhnyk iar piesa E.I.H.A - un titlu în ebraică însemnând Plângerile lui Ieremia. Am vrut neapărat să aduc și muzică contemporană în programul meu, de-asta am inclus-o... E un program pe care îl iubesc, un program nou, primul meu program mare de recital... în toate piesele mă regăsesc și sigur voi progresa pe el..."

La cei 17 ani, Daria Tudor a mai adăugat bogatului său palmares încă trei premii la două competiții de pian desfășurate anul trecut în Italia. Membră a Trio-ului "Sternin", Daria Tudor a înregistrat în 2013 câteva lucrări camerale, iar ca solistă Concertul op.15 nr.1 pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven înregistrare care a intrat în Fonoteca de aur a Radiodifuziunii Române. Sonata beethoveniană op. 57 în fa minor "Appassionata" s-a regăsit în programul prezentat de Daria Tudor în 31 martie 2015 la Sala Mică a Ateneului alături de lucrări semnate de Frédéric Chopin și Artem Nyzhnyk. Și iată că realizările ei de până acum nu au rămas necunoscute publicului, prezența Dariei Tudor pe afișul Stagiunii de marți seară a atras un număr mare de melomani care i-au urmărit cu interes evoluția. Bucuria de-a se afla pe scena Sălii mici a Ateneului Român a împărtășit-o cu emoție tânăra pianistă:

"M-am simțit extraordinar, ca de altfel de fiecare dată când cânt în Stagiunea de marți seară. E un public excepțional, călduros, un public care vrea să asculte muzică și cu care îți face plăcere să lucrezi..."

Ca și în recitalurile anterioare Daria Tudor a captat atenția încă de la primele acorduri cu talentul său susținut de o tehnică pianistică foarte bună, cu intuiția creatoare și forța expresiei dovedind, nu în ultimul rând, maturitate artistică.


Jeanine Costache