Arhivă : Cronici Înapoi

GALERIE FOTO. AUDIO. Radio România Muzical 18 - recital aniversar la Muzeul Cotroceni

Publicat: miercuri, 25 Martie 2015 , ora 9.26

Aplauze, flori, zâmbete, felicitări - sărbătoare. Marți, 24 martie 2015, Radio România Muzical a marcat așa cum știe cel mai bine cei 18 ani trecuți de la înființarea sa - prin muzică de cea mai bună calitate! Muzeul Național Cotroceni a fost gazda recitalului aniversar susținut de tânăra pianistă Sînziana Mircea.

"La mulți ani, Radio România Muzical! Vă urez și de aici încolo mulți, mulți ani de emisie și ascultători fideli ca mine. A fost o mare onoare pentru mine să susțin acest recital cu ocazia majoratului Radio România Muzical. Atmosfera a fost superbă la Palatul Cotroceni, publicul foarte cald, pianul foarte bun, așa că totul a făcut o seară memorabilă. N-o să uit niciodată acest concert extraordinar."

Un program ce a cuprins trei lucrări semnate de Frederic Chopin, Ave Maria de Franz Schubert în aranjamentul lui Franz Liszt și Suita "Tablouri dintr-o expoziție" de Modest Musorgski - fiecare opus bucurându-se la final de ropote de aplauze din partea celor prezenți în Sala Cerchez. Printre ei și Adina Rențea, Directorul Muzeului Național Cotroceni:

"Nu este ușor să ai un recital într-o zi aniversară a unui post de radio atât de important, de altfel singurul post de muzică clasică din România, un post care are atât de mulți ascultători și îmi dau seama că presiunea a fost cu atât mai mare asupra ei. Și-a ales niște piese frumoase, dar foarte grele. Am auzit și în spatele meu spunându-se acest lucru: frumoase, bine interpretate, dar foarte grele. La mulți ani! Și la 25 de ani să ne vedem tot aici."

"Sunt încântat. O cunosc pe fată de când era mică. Sala este extraordinară, programul a fost foarte bine ales. Vă mulțumim! Aleg Radio România Muzical pentru că mă relaxează, pentru că simt cultură, într-adevăr cultură autentică, sinceritate, bun gust și decență, ceea ce este extraordinar. Mai mult de atât nu trebuie!"

Andrei Dimitriu, fost președinte director general al Societății Române de Radiodifuziune, a participat la rândul său la sărbătorirea majoratului Radio România Muzical:

"Recitalul - reușit. O fată cu talent, se vede că are școală germană… siguranța tușelor. E interesant că Radioul s-a gândit să facă acest parteneriat cu Muzeul Cotroceni. E un lucru extraordinar că Radioul continuă să aibă în vedere performanțele anterioare, să le onoreze și, eventual, să le și extindă. Radio România Muzical continuă și este un lucru extraordinar. Muzica clasică ocupă un loc absolut esențial."

Despre sărbătoarea găzduită de Muzeul Național Cotroceni ne-a vorbit și Mihaela Doboș, directorul fondator al Radio România Muzical:

"Un recital care mi-a făcut o mare bucurie. Sînziana Mircea - o pianistă serioasă, care stăpânește claviatura cu dezinvoltură, cu luciditate și cu pasiune -are o cultură a sunetului, și nu numai a sunetului, a vocilor, pe care însă știe să le topească într-un tot care înseamnă muzică. Radio România Muzical la 18 ani și-a onorat vârsta, și-a onorat existența. Nu doresc decât să-și păstreze în continuare nivelul înalt al programelor pe care le difuzează, să știe că oferă publicului ceea ce este mai bun în muzică. Iată că și în această seară și cu diferite alte ocazii am constatat că Radio România Muzical își onorează promisiunea. S-a înființat pentru ascultători și rămâne în continuare pentru ascultătorii care au un anumit nivel intelectual, un anumit nivel de acceptare și de primire a tuturor valorilor. Îi urez la mulți ani!"

Reportaj realizat de Lucian Haralambie