Arhivă : Cronici Înapoi

AUDIO. 'Ascultă 5 minute de muzica clasică' în spații neconvenționale

Publicat: marți, 24 Martie 2015 , ora 12.10

Unul dintre cele mai mari magazine de pe bulevardul Magheru la oră de vârf. Forfotă mare, goana de după slujbă în căutarea celor necesare și... muzică. Proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" derulat de Radio România Muzical a continuat ieri seară în spațiile neconvenționale - hipermarketuri, mall-uri, sedii de firme, dar și librării sau muzee. Scopul - familiarizarea publicului larg cu muzica clasică.

"Sună bine, te liniștește, te relaxează. Ar fi mai bine să ne întoarcem la o muzică adevărată. Să fie melodioasă, să fie frumoasă! Ne relaxăm și noi, cei care reușim mai greu să ajungem la un spectacol într-o sală de concert. Sau… să spunem lucrurilor pe nume… nu toți oamenii pot să ajungă acolo din diferite motive… E bine, foarte bine! Mult succes și să ne luptăm pentru muzica adevărată."

"Copiii trebuie educați, adulții - de asemenea. Este mai important decât în sala de concerte, pentru că în felul ăsta puteți populariza peste tot. Și atunci, e mai important să fie peste tot muzica asta. Dați-i bătaie! Faceți lucruri foarte bune! "

"E un loc extrem de potrivit pentru a promova această muzică, e o idee excelentă. E altceva decât muzica pe care o ascultăm de obicei într-un astfel de spațiu, iar muzica clasică nu se poate compara cu altceva."

"Măcar așa, în locurile de materialism sălbatic, chiar și în mall-urile cele mari, mi se pare o idee bună. Obișnuiește sufletul cu altceva și poate, într-o zi, n-o să mai alerge atâta după nimicurile vieții. Muzica este poate arta cea mai pură, care înalță cel mai bine sufletul. "

Un demers care, iată, se bucură de succes și care din 2014 a devenit și un proiect național în școlile din România, oferindu-le elevilor acces nemijlocit la înregistrări de o mare valoare artistică. Despre proiectul "Ascultă 5 minute de muzică clasică" ne-a vorbit și unul dintre angajații spațiului comercial vizitat.

"Mi se pare un proiect interesant să avem parte și de câteva minute de muzică clasică. Nu o ascultăm chiar așa de des în viața cotidiană. Cumpărătorii și personalul magazinului au fost la început puțin surprinși, dar au reacționat OK și le-a plăcut. "

"Ascultă 5 minute de muzică clasică", proiectul inițiat de Radio România Muzical, continuă, iar detalii suplimentare despre derularea acestuia puteți obține accesând site-ul nostru - romania-muzical.ro, în secțiunea dedicată proiectului.

Reportaj realizat de Lucian Haralambie