Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de Marți seară - 3 martie 2015

Publicat: miercuri, 4 Martie 2015 , ora 16.08

Prezență constantă în Stagiunea de marți seară, pianista Sânziana Mircea a revenit pe podiumul Sălii mici a Ateneului Român. Sânziana Mircea este o muziciană care umple sala cu carisma ei, o pianistă iubită de publicul care o așteaptă cu interes pentru recitalurile sale pe cât de dificile, pe atât de interesante. Cu fiecare recital Sânziana Mircea demonstrează maturitate, o gândire bine conturată și stăpânire de sine în programe atent lucrate până la cele mai mici detalii. În 3 martie, Sânziana Mircea a învăluit sala arhiplină într-o aură romantică, optând în recitalul său pentru lucrări de Beethoven, Chopin, Rachmaninov și Alberto Ginastera; un parcurs muzical despre care tânăra pianista a precizat:

"Un program foarte romantic chiar dacă Beethoven nu e considerat așa în lumea muzicală, dar pentru mine această sonată op.2 nr.3 în Do major e ca o operă, pur și simplu văd personajele intrând pe scenă și chiar m-am distrat cântând-o în această seară. Am continuat cu cele două opusuri de Chopin destul de diferite, dar pe care le leagă aceeași atmosferă visătoare. În final, mi-am dorit un opus cu care să mă lupt un pic, Sonata a II-a de Rachmaninov. Este o provocare, o lucrare care mie îmi pare ca o oglindă spartă în mii de bucăți în care se reflectă câte o bucățică din temă și totuși niciodată până la capăt... mereu e o căutare a întregului tablou. Încheind seara cu Rachmaninov n-am putut să mai părăsesc lumea rusă, așa că primul bis l-am dedicat memoriei pianistului Aldo Ciccolini, care a părăsit această lume și a spus că dacă ar fi să aleagă o singură piesă din toată literatura pianistică ar alege Tablouri dintr-o expoziție și atunci am ales pentru bis "Vechiul castel", iar apoi m-am întors la Rachmaninov cu Momentul 6, op.16..."

Plăcerea cu care cântă Sânziana Mircea trece rampa și publicul percepe dincolo de talent, sensibilitate, tonul cald și o tehnică excelentă entuziasmul său de-a fi alături de cei care o îndrăgesc:

"E o mare bucurie pentru mine să fiu aici în fiecare an, aștept această seară aproape ca pe ziua mea și mă întâlnesc de fiecare dată cu foarte mulți prieteni... e minunat..."

În 3 martie, Sânziana Mircea a oferit încă un recital la Sala mică a Atenenului Român și cu fiecare pas își demonstrează talentul ieșit din comun, arată că a dobândit maturitate artistică și confirmă că este capabilă să realizeze o carieră pianistică importantă.

Jeanine Costache