Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seară - 24 februarie 2015

Publicat: miercuri, 25 Februarie 2015 , ora 14.08

Pe rampa de lansare a Stagiunii de marți seară am ascultat în 24 februarie o tânără muziciană talentată care a înscris un recital inedit, prezentând lucrări interpretate atât la vioară, cât și la violă. La început, puțin timidă, Iulia Adriana Cazacu a afișat de-a lungul evoluției sale la Sala Mică a Ateneului Român siguranță, dezinvoltură, lejeritate în executarea pasajelor de virtuozitate și, nu în ultimul rând, expresivitate. Cu siguranță, nu doar sonoritatea numelui său - care are în spate o familie de muzicieni - ci și izbânzile ei anterioare, Iulia Adriana Cazacu fiind o violonistă cu mai multe concursuri naționale câștigate și participări la cursuri de măiestrie, a atras un public numeros și entuziast ce a umplut Sala Mică a Ateneului Român.


Despre talentul tinerei muziciene a vorbit cu admirație experimentata pianistă Verona Maier, alături de care a evoluat:

Un program foarte greu, foarte bine structurat. Mi se pare că începerea cu Prokofiev și finalul, la fiecare dintre instrumente, cu câte o piesă de virtuozitate au fost o alegere foarte inspirată și sper din tot sufletul ca la un moment dat să hotărască pentru ea care este drumul pe care o să meargă, din punct de vedere profesional. Cu siguranță, are toate motivele să aspire la poziții foarte bune cu ambele instrumente.


Iulia Adriana Cazacu este o muziciană sensibilă, cu o bună tehnică instrumentală și cu o pregătire riguroasă. A oferit melomanilor un repertoriu dificil și variat în care s-au regăsit opusuri semnate de Serghei Prokofiev, Edvard Grieg, Manuel de Falla, Serghei Rahmaninov și David Popper; un traseu muzical despre care a precizat:

Am ales acest repertoriu ca să mă pună în evidență, mare parte repertoriu romantic, pe care eu îl iubesc să-l cânt. Prokofiev îmi place la nebunie, de aceea l-am pus la ambele instrumente și sper că a ieșit ceva minunat. Este alegerea pe care am vrut s-o fac. Cum am doi violonceliști în casă, am fost întotdeauna îndreptată către instrumentele grave, așa că am ales viola și o piesă de violoncel.


Cu emoție s-a aflat și tatăl său Marin Cazacu, un comentator lucid în ceea ce privește evoluția tinerei artiste:

Cu cele două instrumente, vioară și violă, într-un program romantic a reușit să ne convingă pe toți că va trăi din această profesie și eu sunt încântat de acest lucru. Cu sigurană va avea mai multe oportunități și cu vioara și cu viola. O încurajez să le studieze pe amândouă. Va avea șansa să facă muzică de cameră și în ipostaza de violonistă, dar și în cea de violistă, de fapt aceasta este șansa celor care au aceste două instrumente atât de asemănătoare.


Cu evoluția sa pe două instrumente, vioară și violă, Iulia Adriana Cazacu a demonstrat că are trăsăturile unei muziciene, capabile să realizeze o carieră frumoasă pe podiumurile de concerte din țară și nu numai.

Jeanine Costache