Arhivă : Cronici Înapoi

Galerie Foto. Corul Academic Radio - concert aniversar

Publicat: joi, 19 Februarie 2015 , ora 9.48

Sala Radio s-a îmbrăcat miercuri, 18 februarie 2015, în straie de sărbatoare. Corul Academic Radio a marcat cei 75 de ani trecuți de la înființare printr-un concert special. Detalii ne ofera Lucian Haralambie:


Zâmbet, lacrimi de fericire, emoție, aplauze ce au durat minute în șir... Sărbătoare! Corul Academic Radio a invitat ieri seară publicul în Studioul "Mihail Jora" pentru a se bucura împreună de împlinirea celor 75 de ani de activitate. Despre importanța marcării acestui eveniment ne-a vorbit Preotul Profesor Nicu Moldoveanu:

"Este important pentru cultura generală a unui popor și, mai ales, cultura muzicală. Cum să nu fie! Trebuie să ne aducem aminte măcar din când în când de evenimente ca acesta. Înființarea unui cor ca ăsta nu-i ușoară și nu e la îndemâna oricui. Dan Mihai Goia face o treabă bună."

Fondat în anul 1940, sub conducerea dirijorului și compozitorului Ioan Croitoru, Corul Academic Radio s-a impus ca o formație de elită, condus fiind de-a lungul anilor de Dumitru D. Botez, Gheorghe Danga, Dumitru D. Stancu, Constantin Petrovici, Emanuel Elenescu, Alexandru Șumski, Carol Litvin, Aurel Grigoraș și, din anul 2000, de Dan Mihai Goia.

Lucrări semnate de compozitori celebri ca Felix Mendelssohn, Robert Schumann, Piotr Ilici Ceaikovski, Franz Schubert și Serghei Rachmaninov au alcătuit programul de sărbătoare propus de Corul Academic Radio. Seara muzicală s-a desfășurat cu participarea pianistei Carmen Săndulescu, a sopranei Svetlana Sîncencova și a organistei Simona Săndulescu.

Un nou concert reușit al ansamblului condus de Dan Mihai Goia, mărturie stând și opiniile celor din sală, printre ei și foști membri ai corului.

Laurențiu Constantin, directorul Medieval Praxis: "Eu sunt subiectiv. Am cântat opt ani în corul acesta, drept care nu am cum să fiu altfel. Este o formație cum nu e alta. Cu tot subiectivismul, este altceva decât era pe vremea maestrului Grigoraș. Corul sună altfel, maniera de interpretare e altfel. Venirea lui Dan Mihai Goia în mod sigur a adus ceva nou, altfel decât era pe vremea maestrului Aurel Grigoraș. E impresionantă consistența și subtilitatea unor anume repertorii."

Tenorul Marius Olteanu: "Eu sunt și subiectiv, și chiar dacă n-aș fi - am cântat aici opt ani - tot mi-ar plăcea. Are o undă nostalgică și prin repertoriu, dar nostalgia prinde bine câteodată. Eram obișnuit cu sonoritățile atât de curate ale Corului Radio. Activitatea corală nu trebuie să moară niciodată și corul trebuie să fie acolo unde-i este locul. Este, până la urmă, un instrument foarte important, care trebuie să fie adus în primul rând."

Despre aniversarea Corului Academic Radio ne-a vorbit și dirijorul Voicu Enăchescu: "Am avut prilejul să asist la o manifestare emoționantă. Coriștii s-a simțit că au fost și ei emoționați fiindcă participau la un moment deosebit din activitatea corului. Momentul acesta festiv a fost cu totul înălțător. Nu pot decât să urez Corului Radio 175 de ani și să deie Dumnezeu să-și mențină și pofta de muncă și pasiunea pentru muzică. La mulți ani, Corului Academic Radio!"