Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de marți seară - 17 februarie 2015

Publicat: miercuri, 18 Februarie 2015 , ora 13.25

Între serile inedite ale Stagiunii de marți seară s-a înscris și cea din 17 februarie prin originalitatea sonorităților și ritmurilor prezentate de ansamblul de percuție "Game". Aripa tânără a acestui ansamblu alcătuită din percuționiștii Irina Rădulescu, Alexandru Badea și Alexandru Stroe alături de mentorul lor, Alexandru Matei, au concertat pe scena Sălii mici a Ateneului Român într-un recital ce a precedat seara aniversară ce va avea loc în 20 februarie la Universitatea Națională de Muzică - București; este locul unde a luat ființă, în urmă cu două decenii, luând numele primei lucrări pe care Liviu Dănceanu i-a dedicat-o formației - "Game". Peste 150 de concerte are la activ ansamblul de percuționiști "Game", cu numeroase prime audiții absolute internaționale și prime audiții românești și cu apariții în importante festivaluri precum Festivalul Internațional "George Enescu", "Zilele Muzicii Noi" și Festivalul "Meridian". Diversitatea repertorială de care este capabilă această formație - cuprinzând lucrări bizantine, piese latino-americane și creație contemporană - s-a reflectat și în recitalul prezentat aseară, despre care Alexandru Matei a precizat:

"E un concert mascat aniversar. Spun mascat pentru că, oficial, concertul nostru aniversar va fi pe 20 februarie la Conservator. Pentru mine, orice concert e foarte important, dar cel de la conservator va fi cumva mai prietenesc și mai de suflet. Astăzi este celebra seară de concerte de marți, un proiect foarte bun pe care filarmonica îl derulează pentru tinerii instrumentiști și atunci ei au fost protagoniștii. Au ales un program de la simplu la complex, de la duo de tobe mari la ultima piesă care a cuprins marimbă solo, trei percuționiști și formație corală. Publicul a auzit o piesă de Emmanuel Sejourne pentru marimbă și vibrafon, două lucrări de Jovan Nebojsa Zivkovic, iar în debut Mosgrad Express de Gerard Berlioz, piesă care ne-a dus cu gândul la Honneger și lucrarea sa Pacific 231..."

O paletă diversă de ritmuri și sonorități timbrale am perceput în evoluția percuționiștilor Irina Rădulescu, Alexandru Badea și Alexandru Stroe conduși de Alexandru Matei într-un recital inedit în care instrumentele de percuție au fost "vedete" în cadrul Stagiunii de marți seară.

Jeanine Costache