Arhivă : Cronici Înapoi

Don Giovanni și Șeherazada au 'invadat' scena Sălii Radio

Publicat: sâmbătă, 14 Februarie 2015 , ora 1.01

'Extraordinar! Sunt impresionată de pianista aceasta minunată, iar Tiberiu Soare este dirijorul meu preferat, așa că sunt încântată de tot ce am ascultat.'

'Sunt încântată, venim de mult timp și-l urmărim pe Tiberiu Soare. O revelație este această tânără pianistă.'

'Sunt total tulburată, parcă e coborâtă din cer, parcă nu e făcută pentru lumea în care trăim noi... O noblețe, o trăire.... E extraordinară!'

Acestea sunt doar câteva dintre reacțiile celor ce au fost în studioul 'Mihail Jora' vineri seară și au urmărit concertul susținut de Orchestra Națională Radio. Evenimentul intitulat 'Don Giovanni și Șeherazada' s-a desfășurat în fața unei săli pline, publicul fiind unul foarte cald și entuziast.

Pe afișul concertului i-am putut regăsi pe Tiberiu Soare, dirijor principal al Orchestrelor și Corurilor Radio, și pe pianista Karina Șabac, muzicieni tineri, însă care au strâns de-a lungul timpului o bogată experiență concertistică atât în țară, cât și în străinătate. Prima lucrare a serii a fost, cum era și de așteptat, uvertura operei 'Don Giovanni' de Wolfgang Amadeus Mozart, una dintre cele mai interesante pagini muzicale imaginate de clasicul vienez. A urmat apoi, în mod natural, Concertul pentru pian și orchestră nr. 20 KV 466, care a venit ca o binemeritată continuare a paginii dramatice. Probabil similitudinea tonală a celor două lucrări sau paleta emoțională expusă, a generat impresia că cele două creații reprezintă, în fapt, un tot unitar. Intervențiile solistice ale Karinei Șabac au fost foarte concise, beneficiind de acea doză de simplicitate mozartiană. Poate că ar trebui spus că opera 'Don Giovanni' poartă eticheta de 'dramma giocoso', însă interpretarea acestei seri a lăsat undeva pe plan secund aspectul dramatic și a pus accent pe jovialitatea muzicii.

După pauză am putut audia una dintre cele mai importante pagini orchestrale semnate de Nikolai Rimski-Korsakov - celebra suită 'Șeherazada'. Ce aș putea spune despre această lucrare - am avut parte o poveste colorată descrisă foarte viu de dirijorul Tiberiu Soare și Orchestra Națională Radio. Cu sonorități plăcute și cu intervenții solistice 'la obiect' realizate de violonistul Virgil Zvorișteanu, experiența s-a dovedit a fi una plăcută. Publicul a apreciat prestația muzicienilor și a oferit în schimb aplauze generoase.

La final am aflat mai multe despre concert și despre colaborarea cu pianista Karina Șabac de la dirijorul Tiberiu Soare:

Mozart, cred eu, merge foarte bine cu muzica lui Rimski-Korsakov. Între cele două lucrări există am simțit o afinitate, dată evident și de unitate tonală (amândouă sunt în re minor), vorbim de uvertura operei 'Don Giovanni' și Concertul pentru pian. Ele sunt despărțite în creația mozartiană de doi ani. Concertul a fost cântat pentru prima dată pe 11 februarie 1785 la Viena. După cum bine se știe, opera și-a avut premiera doi ani mai târziu tot la Viena. Este foarte interesant că acum două zile acest Concert în re minor cu număr de catalog 466 a împlinit 230 de ani. Așa că mă bucur, a fost o coincidență, nu ne-am gândit la asta când l-am programat, dar s-a potrivit superb. Concertul a fost propus de solistă, de pianista Karina Șabac. Noi ne cunoaștem de foarte mult timp, de când eram în liceu, și ne-am întâlnit sporadic de-a lungul anilor și de fiecare dată când colaborăm e o adevărată plăcere.

Radu Mihalache