Arhivă : Cronici Înapoi

Un nou recital în cadrul turneului 'Duelului viorilor' la Sala Radio

Publicat: vineri, 12 Decembrie 2014 , ora 10.26

După ce miercuri au fost soliștii Orchestrei de Cameră Radio, violoniștii Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru au revenit joi, 11 decembrie, la Sala Radio, de această dată pentru a susține un nou recital înscris în turneul "Duelul Viorilor", ajuns la cea de-a IV-a ediție. Disputa dintre Stradivarius și Guarneri a fost din nou arbitrată de pianistului Horia Mihail într-un program alcătuit din lucrări de Franz Schubert, Camille Saint-Saëns și Astor Piazzolla, printre alții.


"Guarneri?"

"Liviu Prunaru."

"N-aș putea să nedreptățesc pe careva. Mi-au plăcut amândoi. E greu de spus care a fost mai bun."

"Mie îmi plac viorile mai pline la sunet, deci vioara lui Gabriel Croitoru."

"Stradivarius!"

"Nu pot să fac o departajare."


Pentru a doua seară consecutiv Sala Radio s-a dovedit neîncăpătoare. Duelul viorilor a continuat de această dată sub formă de recital. Combatanții - aceiași Liviu Prunaru și Gabriel Croitoru, arbitrați de pianistul Horia Mihail. Armele lor însă, viorile Stradivarius și Guarneri, au fost ascuțite ieri seară pe opusuri de Paganini, Rahmaninov sau Schubert.


"Am fost emoționată. Îi cunosc pe amândoi, îi ascult… sunt două viori strălucitoare, două temperamente diferite. Am senzația de proprietar, ca român, de oameni de valoare. Am o încărcătură când mă uit la ei… la toți trei. Viorile în mâna lor sună extraordinar. Să tot fie concerte din acestea. O să venim mereu. Mulțumim!"


Versiunea originală a anotimpurilor de Astor Piazzolla i-a adus împreună pe scenă pe cei doi violoniști, duelul transformându-se, la finalul serii, mai degrabă într-un dialog cald purtat de Gabriel Croitoru și Liviu Prunaru.


"A fost extraordinar!"

"Ce pot să spun… piesele sunt foarte bune, interpreții… te încântă!"

"A fost un recital așa cum mă așteptam. Înțeleg și îmi dau seama de valoarea artiștilor care au fost pe scenă și îi voi urmări în continuare. A fost o seară foarte plăcută!"


A IV-a ediție a turneului "Duelul Viorilor" continuă vineri, 12 decembrie, la Târgu Mureș. Liviu Prunaru, Gabriel Croitoru și Horia Mihail vor evolua, începând cu ora 19:00 în Aula Universității de Medicină și Farmacie.


Reportaj realizat de Lucian Haralambie