Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de Marți seară - 25 noiembrie 2014

Publicat: miercuri, 26 Noiembrie 2014 , ora 14.29
Un interpret surprinzător de matur cu peste zece premii I la concursuri naționale și internaționale, pianistul brașovean Szöcs Botond a fost oaspete al Stagiunii de Marți seară. Prezența sa pe afiș a suscitat în 25 noiembrie interesul unui public numeros și entuziast care a umplut Sala Mică a Ateneului Român. Cu "un al doilea Richter" a fost comparat tânărul în vârstă de 19 ani, student în primul an la Facultatea de Muzică din Brașov, la clasa apreciatei profesoare Stela Drăgulin, mulțumită de evoluția discipolului său:

"A învățat tușeul chopinian, l-a învățat remarcabil... Szöcs Botond este unic, în muzicalitate, în tenacitate, în dorința de a-și depăși condiția..."

Un program integral Frederic Chopin a propus Szöcs Botond și ne-a transpus cu sensibilitate, delicatețe dar și cu nerv ritm și intensitate în universul romantic cu tumultul stărilor emoționale. De ce Chopin?... a explicat chiar interpretul la finalul recitalului concluzinat cu o nocturnă din creația aceluiași compozitor:

"Chopin dezvoltă muzicalitatea, are un tușeu deosebit, specific. Pe această scenă m-am simțit foarte bine, am creat, sper, o lume chopiniană, iar publicul a fost extraordinar..."

Un tușeu cald și omogen stăpânit cu o bună tehnică am sesizat în cântul foarte tânărului pianist Szöcs Botond, calități sesizate și de un public entuziast în care s-au aflat specialiști ai artei pianistice, precum Verona Maier:

"Am venit la o seară pe care am bănuit-o a fi de foarte bună calitate. M-am bucurat că într-un program integral Chopin am putut vedea un tânăr care ne-a povestit cu multă onestitate, cu foarte multă poezie și cu o înțelepciune rar întâlnită de obicei, la doar 19 ani, propria-i poveste despre un spațiu muzical foarte îndrăgit, cred, peste tot - acela al muzicii lui Chopin. Tânărul pianist cu siguranță va fi peste o vreme un muzician de admirat de către toți cei care sunt interesați de muzica de cameră rafinată și făcută cu răbdare"

Un program Chopin abordat cu dezinvoltură, virtuozitate și rafinament ce ne dezvăluie prin evoluția lui Szöcs Botond trăsăturile unui muzician capabil să realizeze o carieră pianistică importantă.


Jeanine Costache