Arhivă : Cronici Înapoi

Program Mozart-Ceaikovski-Cherubini cu Orchestra de Cameră Radio la Sala 'Mihail Jora'

Publicat: joi, 13 Noiembrie 2014 , ora 9.41

Orchestra de Cameră Radio condusă de Cristian Brâncuși a propus miercuri, 12 noiembrie 2014, un program Mozart-Ceaikovski-Cherubini. Recviemul dedicat lui Ludovic al XVI-lea a răsunat la Sala Radio, pentru această lucrare urcând pe scenă și Corul Academic Radio, pregătit de Dan Mihai Goia. Detalii în reportajul realizat de Lucian Haralambie:


O lucrare nu atât de des interpretată a deschis programul de miercuri seară al Orchestrei de Cameră Radio. Cristian Brâncuși a dirijat în fața unui public numeros, suita din baletul Micile nimicuri de Wolfgang Amadeus Mozart. A fost o pregătire foarte bună pentru momentul solistic al serii.

Pe scena Sălii Radio a evoluat Mircea Marian, un tânăr violoncelist, laureat al mai multor concursuri naționale și internaționale. Acesta a propus Variațiunile pe o temă roccoco de Piotr Ilici Ceaikovski, o versiune apreciată de cei din sală.

Printre ei s-a aflat și violoncelistul Marin Cazacu:

"Ca profesor al lui Mircea, pot să spun că sunt atât de fericit. Îl cunosc de atât de mult timp și am urmărit evoluția. Sigur, am crescut împreună într-un fel, eu ca profesor alături de el, el ca student al meu. Astăzi, după atâta timp de când ne cunoaștem am observat acea maturitate de care ne bucurăm cu toții când o observăm la un interpret. Mircea este extraordinar. Are toate calitățile să cucerească orice fel de public. Este un artist cu multă dăruire, cu multă dragoste pentru ceea ce face și se observă și se simte în cântul lui."


"Este talentat, categoric și sperăm să-l mai revedem cât de curând."

"Excelent. Superb. Este formidabil. Tinerețea lui, talentul lui, sunt extraordinare. Un tânăr dotat, de fapt, ca mulți tineri pe care i-am văzut aici concertând."


Partea a doua a fost dedicată muzicii vocal-simfonice. Alături de Orchestra de Cameră Radio sub bagheta lui Cristian Brâncuși a evoluat în Recviemul scris de Luigi Cherubini și Corul Academic pregătit de Dan Mihai Goia.

O sală radio încântată a răsplătit cu ropote de aplauze programul propus și interpretarea celor două ansambluri.


"În primul rând m-am gândit că sunt lucrări pe care nu le-am ascultat. Miercurea ne-am obișnuit să ascultăm și lucrări mai puțin cântate. Mi-a plăcut foarte mult Mozart. Eu nu l-am ascultat niciodată. Eu îl urmăresc pe Mircea Marian de ceva vreme; îmi place să urmăresc cum evoluează tinerii și nu m-a dezamăgit nici în seara aceasta. Are un sunet foarte matur pentru vârsta lui, rotund, frumos, plin. Variațiunile roccoco se cântă și sunt minunate. Ceaikovski este un compozitor care merge la inima mea. Cherubini - o lucrare frumoasă, plăcută - pentru Recveiem, chiar nu foarte apăsător. Mi-a plăcut foarte mult cum a fost gândit concertul. Maestrul Brâncuși s-a întrecut pe sine."