Arhivă : Cronici Înapoi

Orchestra Națională Radio a dat startul manifestărilor aniversare Radio România 86

Publicat: sâmbătă, 1 Noiembrie 2014 , ora 0.02

Ansamblul simfonic mare al Radioului a evoluat vineri seară în concertul aniversar Radio România 86. Dirijorul șef al Orchestrelor și Corurilor Radio, Tiberiu Soare, a condus un program cu lucrări de Jora, Grieg și Beethoven în care solist a fost pianistul Horia Mihail.

"E o capodoperă, e o combinație foarte interesantă între ethosul popular românesc din regiunea Moldovei cu o școală de orchestrație foarte frumos pliată pe tradiția din a doua jumătate a secolului al XIX-lea din Franța."

Astfel descrie Tiberiu Soare prima lucrare din programul concertului susținut vineri seară de Orchestra Națională Radio. 1000 de oameni au umplut Sala Radio pentru a asculta "Priveliști moldovenești" de Mihail Jora, o lucrare interpretată în semn de omagiu adus marelui muzician român care a pus bazele ansamblului simfonic mare al Radioului.

A fost doar prima parte a concertului eveniment în care s-au sărbătorit cei 86 de ani de existență Radio România. Au urmat două creații celebre ale repertoriului simfonic: Concertul în la minor pentru pian și orchestră de Edvard Grieg, în care a strălucit Horia Mihail și una dintre cele mai impunătoare lucrări ale lui Ludwig van Beethoven - Simfonia a III-a supranumită Eroica. Dirijorul Tiberiu Soare:

"E o afirmație a unui crez cultural și spiritual; e un semn că suntem încă aici."

- Se simte că e ziua Radioului ! Încă de multe ori 86 de ani, să aibă aceeași prestație și să păstreze aceeași integritate, echidistanță și același profesionalism. Concertul acesta de Grieg este superb și a fost cântat cu deosebit de mult suflet, fără să-l neglijez pe Mihail Jora, însă mi s-a părut că există foarte mult sentiment.

- Tiberiu Soare a încheiat strălucit o "Eroică" beethoveniană bine construită. Orchestra a răspuns foarte bine; a fost o seară minunată ! Între mine și Radio România este o poveste de dragoste destul de veche, care datează din 1958. Radioul înseamnă pentru mine formare și educație; cred că a fost o a doua formă, după școală, de educație și de formare. Aș vrea, pentru tinerii de astăzi să asculte și ei mai mult Radio România Muzical, Radio România Cultural.

- La mulți ani ! Totul a fost foarte frumos !