ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.25 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.29 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Cronici Înapoi

Arii de operă cântate pe o vioară excepțională

Publicat: joi, 30 Octombrie 2014 , ora 10.41

Orchestra de Cameră Radio, Cristian Oroșanu - dirijor și Alexandru Tomescu - solist a fost formula concertului de ieri seară de la Sala Radio. Programul - unul special. Detalii în următorul material.

Publicul a venit în număr mare ieri seară la Sala Radio pentru a asculta operă... doar că nu vocile au fost în prim-plan, ci un instrument. Alexandru Tomescu a cântat pe vioara Stradivarius Elder-Voicu "La Traviata", celebra creație a lui Verdi, considerată ca fiind opera interpretată cel mai frecvent în întreaga lume. Mai exact, Alexandru Tomescu și Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Cristian Oroșanu au evoluat în Variațiuni pe teme din opera La Traviata semnate de Marc Olivier Dupin.

Alexandru Tomescu: Ce poate fi mai simplu decât să înlocuiești o voce umană cu o vioară; este o piesă de o deosebită finețe, de virtuozitate, care cere o maximă atenție din partea orchestrei. Cristian Oroșanu este dirijorul perfect pentru acest repertoriu fiindcă are o experiență vastă de dirijat operă.

Celebrele arii din "La Traviata" în versiunea pentru vioară au fost savurate de publicul entuziast iar bisul oferit de Alexandru Tomescu a pornit o avalanșă de aplauze.


-
Tomescu are o sensibilitate cu totul aparte; ca de obicei - o încântare, ceva mai deosebit, mai special.

- Am constatat în seara asta că vioara este mult mai productivă și îți transmite mult mai mult.

- De excepție, ca întotdeauna!

Adagio de Samuel Barber, Serenada în mi minor, semnată de Edward Elgar și Suita Holberg de Edvard Grieg au completat programul unei noi seri reușite la Sala Radio.

- Într-adevăr a fost un cadou. Grieg - o surpriză, iar celelalte două piese au fost o încântare.

Dorin Ioniță, directorul general al Lanto Communication: Mai mult decât inedit - Superb! Alexandru Tomescu a dat o lecție de virtuozitate în această seară și mi-a dat și idei. Asta contează. Mă surprinde la modul foarte plăcut Cristian Oroșanu, un dirijor foarte bun. Eu îl urmăresc pentru prima dată, mărturisesc, și mă surprinde la modul foarte plăcut.

Reportaj realizat de Lucian Haralambie