Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de Marți Seara - 21 octombrie 2014

Publicat: miercuri, 22 Octombrie 2014 , ora 14.25

Stagiunea de Marți seară l-a prezentat în 21 octombrie pe pianistul Lucian Gheju. Un ton meditativ într-un program învăluit în romantism a afișat pianistul clujean, un instrumentist matur, cu un palmares important și cu o activitate muzicală bogată începută în 2006 la Cluj. Peste hotare Lucian Gheju a susținut recitaluri în Germania, Austria, Belgia și Italia, muzicianul croindu-și drum în viața concertistică dar și în cea pedagogică, fiind asistent universitar doctor la Facultatea de Interpretare din cadrul Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj. Pe scena sălii mici a Ateneului român muzicianul în vârstă de 35 de ani a captat de la o lucrare la alta, din ce în ce mai mult interesul melomanilor, demonstrând deopotrivă virtuozitate și lirism într-un repertoriu bazat în mare parte pe transcripții, așa cum l-a definit:

"Un program romantic axat în mare parte pe transcripții pentru pian, capitol care a reprezentat o preocupare de-a mea din ultima perioadă. Este și subiectul tezei de doctorat care s-a finalizat acum câțiva ani și cu acest prilej am parcurs un repertoriu care în cele din urmă s-a concretizat cu acest recital. M-am simțit foarte bine aici, la Sala mică a Ateneului Român, am avut un public călduros și un pian bun care inspiră, prin urmare, toate ingredientele pentru un moment frumos."

Un tușeu cald și omogen stăpânit cu o bună tehnică pianistică am sesizat în cântul pianistului Lucian Gheju, un instrumentist inspirat, cu o gândire muzicală bine conturată, capabil să realizeze programe concertistice interesante așa cum a fost și recitalul de marți seară.

Jeanine Costache