Arhivă : Cronici Înapoi

5 minute de muzică clasică în școlile constănțene

Publicat: joi, 2 Octombrie 2014 , ora 13.08

Ascultă 5 minute de muzică clasică este un proiect care, încă de pe băncile școlii, te apropie de acordurile simfonice, mai mult decât învățarea de teorie a muzicii de la orele de muzică din școli. Mai multe ne spune cea care s-a ocupat de punerea în practică a acestui proiect în județul Constanța, profesor Dorina Ivanciu:

În anul școlar 2013-2014, proiectul a fost implementat în 15 unități școlare, atât din mediul urban, cât și din mediul rural. Au fost implicate 240 de clase sub coordonarea a 134 de cadre didactice. Au beneficiat 5804 elevi. Deocamdată și-au făcut înscriere aproximativ 60 de unități școlare, numărul s-a mărit cu mult față de anul școlar trecut, urmează să transmitem fișierele audio, în cursul zilei de astăzi pentru a le putea descărca toate cadrele didactice.


Cum sunt puse în practică aceste audiții?

Prin stație de radio amplificare, într-una din pauze, la începutul orei de muzică, în timpul orei de desen și cu ajutorul laptop-ului. Poate fi descărcat și de pe telefonul mobil de orice cadru dicatic care dorește să implemeneteze proiectul, găsește logistica necesară pentru a se implica în audițiile respective.


În fiecare zi?

Se ascultă câte o înregistrare.


În anii trecuți, copiii doreau să asculte muzică clasică?

E mai dificil, dar printr-o educație perseverentă din partea cadrelor didactice și printr-o implicare activ participativă reușim să insuflăm elevilor dragostea pentru muzica clasică. Mai greu, de ce spun, pentru că în mass-media, fluctuația referitor la muzica clasică este destul de mică. Ei nu prea accesează singuri, din proprie inițiativă astfel de exemple muzicale sau nu caută pe internet muzică clasică, ci muzica pe care o acceptă ei în conformitate cu vârsta, cu tendințele actuale. Proiectul este implementat și în supermarket-uri, în hipermarket-uri, prin diferite magazine. Copiii, mergând cu părinții în supermarket să le spună, uite, audiția asta am făcut-o și la școală și fragmentul ăsta l-am audiat acum o săptămână, acum o lună. Mi-a plăcut foarte mult sau nu mi-a plăcut. Ideea Radio România Muzical este o idee foarte bună. S-a dovedit de-a lungul anilor, pentru că noi în județul nostru, la fiecare sfârșit de an școlar am dat un chestionar școlilor implicate în proiect și din centralizarea chestionarelor am constatat că este benefic acest proiect.


Proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică este mai important să se pună în practică în școlile din mediul rural?

Da, cu precădere, deoarece acolo orele de muzică de cele mai multe ori sunt predate fie de învățători care se mai pricep în acest domeniu și acest lucru ne ajută. Poate copiii din mediul rural nu dispun acasă de calculator, de aparat radio, poate nici de radio casetofon și atunci acest lucru nu-l putem face decât noi, cadrele didactice și cred că rolul nostru al cadrelor didactice acesta este, să-i educăm și să-i învățăm să se ducă spre sala de concert simfonic, spre sala unde are loc un recital instrumental, o operă, o operetă sau un concert simfonic. Ăsta este rolul nostru, să fim acolo alături de ei și să le explicăm ce se întâmplă pe scenă și să-i învățăm să îndrăgească și să primească în sufletul lor și muzica simfonică.


Ce reprezintă pentru tine muzica clasică?

- O exprimare emoțională, te simți tu însăți și asta e tot ce contează.


- Sunt violonistă de 11 ani.

Știi de turneul muzical Vioara lui George Enescu?

- Da, am auzit.

Te-ai înscris vreodată la concursuri?

- Da, am câștigat și premii internaționale.

Cel mai important proiect muzical la care ai participat, care este?

- Proiectul Remember Enescu.


Ce părere ai tu despre proiectul Ascultă 5 minute de muzică clasică în școli?

- O idee foarte bună. Ajută copiii să asculte mai multă muzică clasică.


Ce clasă ești?

- Clasa a IV-a.

Ce studiezi?

- Pianul. Am luat locul II la două concursuri.


De Ziua Internațională a acestei arte, mulți tineri care concertează pe scenele românești sunt premiați, dar și Radio România Muzical a inițiat un concurs, în cadrul programului Ascultă 5 minute de muzică clasică în școli, iar micii melomani vor primi premii muzicale. Deja s-au primit 600 de răspunsuri.