Arhivă : Cronici Înapoi

Mari personalități ale vieții culturale și muzicale din România la Gala Premiilor UNIMIR

Publicat: joi, 2 Octombrie 2014 , ora 11.09

Miercuri, 1 octombrie 2014, a avut loc cea de-a patra ediție a Galei Premiilor Uniunii Muzicienilor Interpreți din România. Evenimentul s-a desfășurat în Sala Mică a Ateneului Român și a reunit câteva dintre cele mai importante personalități care au activat pe marile scene de concert ale țării, dar și figuri importante ale mediului cultural românesc.

În cadrul galei s-au decernat premii de excelență pentru întreaga activitate dirijorului Paul Popescu, violonistului Varujan Cozighian, sopranei Sanda Șandru și tenorului Nicolae Țăranu. Totodată, consiliul director al Uniunii Muzicienilor Interpreți din România a acordat diplome și distincții onorifice unor personalități din afara fenomenului muzical interpretativ, figuri importante ale societății românești, precum academicianul Ion Haiduc, compozitorul Adrian Iorgulescu, actorul Emil Boroghină, ziaristul Mihai Miron sau preotul Ioan Ghiurco.

Nu doar valorile muzicale și culturale confirmate ale României au fost în centrul atenției evenimentului, ci și cinci tineri muzicieni care, în urma unui concurs susținut în luna mai, au obținut burse UNIMIR, pentru un an de studii. Este vorba despre violoniștii Mircea Dumitrescu, Alexandra Bobeico și Șerban Valentin, percuționistul Alexandru Munteanu și oboista Laura Luțan.


Despre acest eveniment dar și despre tinerii bursieri ai Uniunii Muzicienilor Interpreți ne-a vorbit domnul Miltiade Nenoiu, președintele asociației:

Fiind a patra ediție, au fost cinci mari personalități muzicale, au fost cinci mari iluștri actori, au fost patru academicieni și, ca întotdeauna, o grupă tânără de bursieri UNIMIR - bursă câștigată în urma unui concurs (100 de euro pentru fiecare lună, timp de un an de studiu).


Prețuiți, așadar, și personalitățile consacrate ale culturi, dar aveți în vedere și pe tinerii muzicieni. Ce-i recomandă pe acești tineri pentru a primi aceste burse?

Performanța. Și numai valoarea. Învățământul muzical este un învățământ vocațional; ai talent - vii să-l faci, nu ai talent - degeaba studiezi sau vrei, nu poți să faci nimic.

Reportaj realizat de Alexandru Mija