ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.25 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.29 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Cronici Înapoi

Trei săptămâni de Concurs "Enescu" la București

Publicat: vineri, 5 Septembrie 2014 , ora 14.19

Vineri, 5 septembrie 2014, s-a desfășurat la Sala Studio a Ateneului Român conferința de presă ce a deschis cea de-a XIV-a ediție a Concursului Internațional "George Enescu".

Evenimentul - moderat de Oana Marinescu, director de comunicare al Festivalului Enescu - i-a avut ca vorbitori pe Alexandru Oprean - secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii, Alexandru Tomescu și Amir Tebenikin - interpreți laureați ai concursului, compozitorul Dan Dediu - rector al Universității Naționale de Muzică din București, Liliana Staicu - director Radio România Muzical, Cătălin Sava - producător general în cadrul Televiziunii Române și Andrei Dimitriu - directorul Filarmonicii "George Enescu".

La conferință s-a discutat despre importanța acestui concurs, despre importanța promovării tinerilor și despre posibilitățile acestora de a se afirma în mediul cultural.

Organizat pentru prima dată separat de Festivalul "George Enescu", Concursul aduce la București, în luna septembrie, 240 de tineri artiști din 36 de țări, reuniți în cele patru secțiuni ale sale: pian, vioară, violoncel și compoziție.

Sâmbătă, 5 septembrie, va avea loc gala de deschidere a concursului, care-i va aduce pe scena Ateneului pe violonistul Alexandru Tomescu, pe pianistul Amir Tebenikin și trei tineri dirijori, laureați ai Concursului "Jeunesses Musicales". Gala reprezintă de altfel o premieră pentru acest concurs.

O altă noutate este că accesul publicului la etapele premergătoare semifinalelor este gratuit, făcându-se în baza unei rezervări pe site-ul festivalului. Semifinalele și finalele pot fi ascultate pe frecvențele Radio România Muzical și Radio România Cultural și, de asemenea, pot fi urmărite pe TVR 2, TVR HD, Mezzo și Euro News.

«Este o ediție specială din mai multe puncte de vedere. Este prima oară când se organizează separat de Festivalul Internațional "George Enescu", ceea ce reprezintă o provocare, dar și o oportunitate. Provocare - pentru că nu mai are în spate marele angrenaj de promovare al festivalului și atunci a trebuit să venim cu o altă abordare. Oportunitate - pe partea de vizibilitate.» - ne-a declarat la final Oana Marinescu, director de comunicare al Concursului "George Enescu".

Liliana Staicu, director Radio România Muzical:
«Coproducător tradițional al Festivalului și Concursului Internațional "George Enescu", Radio România va fi și în acest an prezent prin cele două posturi dedicate - Radio România Muzical și Radio România Cultural - în sălile Concursului Internațional "George Enescu", ce, iată, se desfășoară pentru prima dată separat de festival. Este un moment în care, după părerea mea, Concursul Internațional "George Enescu" va căpăta o și mai mare amploare, deoarece vizibilitatea și modalitățile de promovare vor fi mult mai eficiente, neumbrite de manifestările festivalului, așa cum s-a întâmplat până acum. Radio România, prin cele două posturi menționate anterior, va transmite în direct concertul de deschidere, concertul de gală, și va înregistra recitalurile și finalele celor trei secțiuni. Bineînțeles că în sălile concursului vor fi prezenți în fiecare zi reporteri care vor aduce știri, interviuri, reportaje de la manifestările fiecărei zile și toate concertele cu orchestre, cât și recitalurile (semifinalele concursului) vor fi oferite Uniunii Europene de Radio pentru a prilejui o dată în plus o expunere europeană și nu numai a acestei importante manifestări competiționale.»