ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.25 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.29 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Cronici Înapoi

Academia ICon Arts Roma - un nou început

Publicat: luni, 1 Septembrie 2014 , ora 15.17
La Roma s-a încheiat sâmbătă, 30 august 2014, a doua ediție desfășurată în afara țării a Academiei ICon Arts, eveniment organizat de Uniunea de Creație Interpretativă a Muzicienilor din România, Exces Music și Accademia di Romania. Timp de o săptămână 18 tineri s-au perfecționat în muzică de cameră și fotografie cu Adrian Mantu - violoncelist al Cvartetului ConTempo, respectiv cu fotograful Mihai Benea.

Șase zile fotografii au străbătut o mare parte a Romei, încercând să surprindă prin obiective imagini inedite. Roma s-a lăsat descoperită în amănunt din catacombe până pe coline. Cursanții de la secțiunea foto au realizat mii de cadre: imagini de ansamblu, detalii, panorame, portrete, fotografii turistice, sociale, capturi imagistice din interioarele somptoase ale palatelor, muzeelor sau catedralelor, fotografii realizate pe timp de zi sau noapte, în diferite condiții de lumină. Dintre acestea, cele mai reușite au putut fi admirate de publicul numeros care a venit la vernisajul expoziției care a precedat concertul final al manifestării. La secțiunea foto a avut loc și un concurs on line iar câștigătoare cu 101 voturi (like-uri) a fost fotografia "Road to history", semnată de cel mai tânăr participant Răzvan Alexandru Crăciun (13 ani).

În săptămâna de lucru cu excelentul muzician Adrian Mantu, pe care îl veți putea asculta ca violoncelist al Cvartetului ConTempo în concertul din 16 septembrie 2014 din Studioul Mihail Jora, tinerii instrumentiști au abordat repertorii diverse, care acoperă o mare paletă stilistică și geografică, neuitând să delecteze publicul concertului final și cu lucrări românești. În sala de concerte a Academiei di Romania au răsunat opusuri de Paul Constantinescu sau Constantin Dimitrescu, bine integrate într-un program care a mai cuprins creații de Beethoven, Piazzolla, Arvo Pärt, Barrière. Dintre interpreți s-au remarcat excelenta violonistă Andra Bălan, pianista Alexandra Făgărășan sau violoncelista Kecskes Aved Csilla.

Beneficiind de o excelentă organizare, ICon Arts Roma, după douăsprezece ediții desfășurate la Sibiu, înseamnă un pas înainte, o rampă de lansare reală pentru tinerii artiști din România dar și din alte țări europene, precum și un mijloc de îmbunătățire eficientă a imaginii țării noastre.