Arhivă : Cronici Înapoi

Finaliștii cursului de măiestrie 'Micul Paris' în concert la Sala Radio

Publicat: luni, 1 Septembrie 2014 , ora 9.43

Sala Radio a fost în acest sfârșit de săptămână gazda unui concert inedit. Cinci tineri muzicieni, finaliști ai cursului de dirijat "Micul Paris" desfășurat în perioada 26-30 august 2014, au putut fi urmăriți la pupitrul Orchestrei Naționale Radio. Detalii ne oferă Lucian Haralambie:

Cea de-a VI-a ediție a cursului de dirijat "Micul Paris" a ajuns sâmbătă seară la final. Studioul "Mihail Jora" a fost gazda concertului susținut de Orchestra Națională Radio, ansamblu ce a fost dirijat de cei cinci finaliști ai cursului de măiestrie, susținut de Wolfgang Döerner. În fața unui public nu foarte numeros, au evoluat tineri din Serbia, China, Bulgaria, Slovenia și Austria.

Noua generație de dirijori reprezentată de Ana Cosovic, Fey Ho, Dimitar Kosev, Cort Lasbacher și Markus Winkler au propus un program din lucrări semnate de Antonin Dvorak, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven și Felix Mendelssohn. Prestațiile tinerilor muzicieni au fost apreciate de cei prezenți în sală, printre ei și dirijorul Nicolae Racu:

"Fiecare are calitățile sale, are lipsurile inerente tinereții, dar probabil că în viitor, dacă se vor ocupa de această activitate vor face un lucru foarte frumos. Este extrem de important să ai orchestră, pentru că până în momentul de față, în această activitate de dirijat, nu s-au inventat simulatoare. Orchestra este un organism viu și aceasta nu uitat nici de cei mai în vârstă dintre maeștrii, dar cu atât mai mult de tineri. Fiecare orchestră are o anumită personalitate, un anumit fel de a fi".

Dirijorul care susține cursurile de măiestrie, muzicianul austriac Wolfgang Döerner, ne-a oferit concluziile celei de-a VI-a ediții a cursului de dirijat Micul Paris:

"Este foarte important din punctul meu de vedere că dirijorii au putut lucra cu un ansamblu de talia Orchestrei Naționale Radio, pentru că feedback-ul pe care studenții îl primesc din partea membrilor orchestrei este extrem de important. Cei cinci pe care i-am putut urmări astăzi sunt foarte talentați. Au progresat foarte mult în doar o săptămână. E într-adevăr o provocare să te afli în fața unei orchestre de profesioniști. Rar ai ca student o asemenea șansă. E un alt sunet, e o cu totul o altă metodă de lucru. Sunt foarte mulțumit de tot ceea ce am realizat în această perioadă. Am încercat să le arăt cum se lucrează cu orchestra din toate punctele de vedere. De asemenea mă bucur că au fost studenți din foarte multe țări, de la începători, până la dirijori cu experiență.


Reportaj realizat de Lucian Haralambie