Arhivă : Cronici Înapoi

Orchestra Română de Tineret - concert extraordinar pe scena Sălii Radio

Publicat: luni, 23 Iunie 2014 , ora 12.18
Sâmbătă, 21 iunie 2014, Orchestra Română de Tineret a concertat din nou pe scena Sălii Radio. Înaintea concertului de marți, 24 iunie, care va avea loc în celebra sală a Filarmonicii din Berlin, în cadrul Festivalului Young Euro Classic, tinerii muzicieni au oferit publicului un program spectaculos din care au făcut parte cele 3 Dansuri românești de Theodor Rogalski, Rapsodia spaniolă de Maurice Ravel, Dansul celor șapte văluri din opera Salomeea de Richard Strauss, în prima parte, încheind în partea a doua cu Simfonia a VI-a op. 74 în si minor Patetica de Piotr Ilici Ceaikovski.

Pentru evenimentul de marți de la Berlin, muzicienii Orchestrei Române de Tineret au efectuat o pregătire intensă și la înalte standarde profesionale timp de zece zile sub bagheta dirijorului Cristian Mandeal, iar rezultatele acestui stagiu au avut drept consecință o evoluție de foarte bună calitate ce a reușit să încânte publicul prezent în sală, acesta oferind multe aplauze pentru reușita tinerilor muzicieni. Aprecierea publicului a fost la rândul ei răsplătită de către dirijorul Cristian Mandeal, care a oferit două bisuri, primul dintre acestea fiind valsul din suita Mascarada de Aram Haciaturian, iar cel de-al doilea polka Tritsch-Tratsch de Johann Strauss-fiul. Acesta din urmă a fost un moment deosebit, fiind presărat cu efecte de regie oferite de orchestră.

Un concert extraordinar, o interpretare captivantă, cu multe momente de entuziasm și bucurie manifestată de tinerii muzicieni ai Orchestrei Române de Tineret, în perspectiva concertului de la Berlin.

Iată ce ne-a declarat la final violoncelistul Marin Cazacu, directorul artistic și fondatorul Orchestrei Române de Tineret:

"Cred că nu e pentru prima oară când această orchestră se pregătește la nivelul poate cel mai ridicat pe care poate să îl facă o orchestră simfonică în România, în sensul că fiecare detaliu a fost cultivat până la maxim, pentru ca pe scenă, în momentul de concert și membrii orchestrei și publicul să recepționeze emoția muzicii pe care o interpretează această orchestră. A fost un concert pe care l-am trăit cu toată intensitatea pentru că am simțit că toată munca s-a revărsat după aceea prin sufletele acestor tineri către noi, public, și sunt convins că și la Berlin impresia va fi aceeași. Este o muncă ce va fi împlinită la Berlin, așa cum a fost împlinită și în seara aceasta."


Alexandru Mija