Arhivă : Cronici Înapoi

'In the Mood for Prokofiev' - la Sala Radio

Publicat: joi, 12 Iunie 2014 , ora 10.46

Ediția din anul 2014 a Turneului Național Stradivarius s-a încheiat ieri seară la Sala Radio. Alexandru Tomescu și Eduard Kunz au prezentat publicului prezent în Studioul Mihail Jora un program integral Serghei Prokofiev.


"Piesele pe care le cântăm noi împreună, continuă să evolueze. Am mai făcut programe de recital vioară cu pian și programul se așeza într-un făgaș al lui și pe acel făgaș mergea până la sfârșitul turneului. Dar aici este o continuă metamorfoză, o continuă explorare și descoperim împreună lucruri din ce în ce mai frumoase în aceste sonate de Prokofiev" - declarația violonistului Alexandru Tomescu, înaintea ultimului recital din cadrul turneului național Stradivarius susținut cu pianistul Eduard Kunz.

După Târgu Mureș, Bistrița, Sibiu, Iași sau Timișoara cei doi interpreți s-au oprit pentru ultima oară în turneul din 2014 în Studioul Mihail Jora. O sală ce s-a dovedit a fi neîncăpătoare, dar In the mood for Prokofiev, programul prezentat de Alexandru Tomescu și Eduard Kunz fiind deschis de Sonata I.

Partea a doua a început cu o lucrare semnată de Gabriel Gâțan, elev în clasa a XI-a al Colegiului Național de Muzică George Enescu din București, câștigătorul concursului nonconfomist lansat înaintea începerii turneului pe Eduard Kunz și Alexandru Tomescu.

Cinci melodii op. 35 și Sonata a II-a pentru vioară și pian de Serghei Prokofiev au încheiat programul și totodată ediția din 2014 a Turneului Național Stradivarius.


- A fost o încântare, faptul că am auzit acea vioară minunată și felul cum cântă.

- Nu-i ascult prima dată, clar că sunt un cuplu omogen.

- Interpretarea deosebită. Este un compozitor deosebit care îți face plăcere să-l asculți.

- O inițiativă foarte bună. Nu este o muzică ușoară, nu este o muzică de ascultat, decât oricine nu este destul de inițiat. Cauza pentru care a fost făcut acest turneu este extraordinară și încă o dată iată o modalitate în care muzica poate să servească atât interesele sociale, cât și cele legate de cultură pe orice altceva. Deci muzica este viața noastră în legătură cu absolut orice.

Ediția 2014 a evenimentului s-a înscris în tradiția inițiată de Alexandru Tomescu - aceea de a integra o coordonată de responsabilitate socială. Turneul Național Stradivarius - In the Mood for Prokofiev a fost dedicat Fundației Hope and Homes for Children România.

Recitalul din 11 iunie 2014 din cadrul Turneului Stradivarius poate fi ascultat aici.

Lucian Haralambie