ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.25 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.29 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Cronici Înapoi

Vlad Stănculeasa - solistul Orchestrei Naționale Radio

Publicat: marți, 10 Iunie 2014 , ora 11.12

Primul concert al ansamblului simfonic mare al Radioului din ultima lună a stagiunii 2013-2014 - programat vineri seară, 6 iunie 2014, a propus publicului o întâlnire cu doi mari artiști români de talie internațională: dirijorul Cristian Mandeal și violonistul Vlad Stănculeasa, concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Götheburg și cu lucrările a trei mari compozitori: Enescu, Mozart și Richard Strauss, de la a cărui naștere se împlinesc 150 de ani.

"În orice concert de Mozart și orice ai face de Mozart ești pur și simplu descoperit total, nu există loc în care să te poți ascunde cu, să zicem, o abordare mai mult sau mai puțin personală. Se simte, se simte cel mai mult. În momentul în care simți publicul cu tine e mare lucru" - violonistul Vlad Stănculeasa, după prestația de vineri seară, prima în postura de solist al Orchestrei Naționale Radio, ansamblu dirijat de Cristian Mandeal.

Versiunea muzicienilor amintiți a concertului nr. 4 în Re major de Wolfgang Amadeus Mozart s-a bucurat de aplauze îndelungi din partea celor prezenți în sală.


- Un tânăr de mari speranțe. A cântat cu multă sensibilitate și delicatețe în același timp. Chiar am apreciat mult apariția lui și muzica lui.

- A avut o întreagă arhitectură în sunet și s-a și auzit. A avut un sunet foarte clar și curat.

Despre prestația concertmaestrului Orchestrei Simfonice din Göteburg a vorbit și violonistul George Cosmin Bănică: "Am fost extrem de încântat, un violonist deja matur, în plină putere, cu o imagine și cu o idee extrem de clară asupra lucrării pe care a interpretat-o, cu un instrument absolut fantastic pus în egală măsură de talentul lui, cu un sunet extrem de plăcut. Pe scurt, am numai cuvinte de laudă. Cât despre Orchestra Radio, mi se pare că este o orchestră extrem de în formă în momentul de față. Simt din exterior o atmosferă foarte bună în interiorul ei, cu foarte mulți oameni tineri. Nu știu dacă sunt în măsură să spun eu asta, însă cred că este o orchestră aflată într-un real progres".

Preludiu și dans din actul I al operei "Oedipe" de George Enescu și "Don Quijote" de Richard Strauss cu violonistul Virgil Zvorișteanu, Carol Măi-Antal, violă și violoncelistul Florin Mitrea în posturi solistice au completat programul ansamblului mare al Radioului.

Concertul din 6 iunie 2014, așa cum a fost difuzat la Radio România Muzical, poate fi ascultat aici.


Lucian Haralambie