Arhivă : Cronici Înapoi

Noutăți din Festivalul Internațional de Muzică Sibiu/Hermannstadt

Publicat: marți, 27 Mai 2014 , ora 14.13
Publicul Festivalului Internațional de Muzică Sibiu/Hermannstadt devine o comunitate. Luni, 26 mai, iubitorii muzicii clasice au venit la Biserica Evanghelică "Sf.Ioan", la ora 18.00, pentru recitalul susținut de violonistul danez Niklas Walentin Jensen și pianistul italian Dario Bonuccelli, și au revenit la ora 20.00 pentru recitalul violoncelistului maghiar Tamás Varga.

Niklas Walentin Jensen este un talent precoce devenit star. Stilul său individual de interpretare este o combinație perfectă a metodelor tradiționale și a celor moderne. A reușit performanța de a câștiga trei premii în Competiția Internațională de Vioară "Carl Nielsen" din Odense - fiind primul danez care a primit vreodată premiul pentru interpretarea unei compoziții de Carl Nielsen. A fost numit Solistul Anului 2013 de către Academia Regală Daneză de Muzică, este invitat al prestigiosului Festival Verbier și este unul dintre puținii violoniști din lume care are în repertoriu toate lucrările pentru vioară ale compozitorului Carl Nielsen. În 2013 a fost creat -special pentru Niklas Walentin Jensen- premiul "Møn".

La recitalul oferit în cadrul Festivalului Internațional de Muzică Sibiu/Hermannstadt, alături de pianistul Dario Bonuccelli, Niklas Walentin Jensen a interpretat lucrări de Mozart, Beethoven, Schubert, Ernst și Kreisler.

"Dovedește o tehnică impecabilă, fluidă și rafinată. Este hotărât și precis, sensibil, pasional, un maestru al tehnicii, un adevărat acrobat" (Roberto Iovino). "Un pianist remarcabil, cu o tehnică excepțională și o maturitate incredibilă a sunetului" (Emilia Giribaldi). Astfel îl caracterizează criticii pe Dario Bonuccelli, unul din cei mai prolifici muzicieni ai generației sale, cu un palmares de peste 300 de concerte pe toate meridianele lumii și 40 de premii în competiții naționale și internaționale, burse și distincții speciale.

Dario Bonuccelli a surprins audiența prezentă la recitalul susținut în cadrul Festivalului Internațional de Muzică Sibiu/Hermannstadt, vorbind în limba română despre piesa Ständchen pentru pian.

Unul din cei mai buni violonceliști maghiari, Tamás Varga a câștigat în două rânduri Concursul Național de Muzică al Ungariei. Este căutat de mari orchestre și academii de muzică din întreaga lume pentru talentul său de interpret și pedagog. Tamás Varga este principalul violoncelist al Orchestrei Filarmonicii din Viena și al Operei de Stat din Viena.

Printre concertele sale excepționale se numără Triplul Concert de Ludwig van Beethoven -interpretat sub bagheta lui Giuseppe Sinopoli- și debutul său la BBC Proms, la Royal Albert Hall (Londra, 2003).

La recitalul susținut în cadrul Festivalului, Varga a interpretat Suita nr.2 în re minor de J.S.Bach și sonatele pentru violoncel solo de György Ligeti și Zoltán Kodály. Violoncelistul a oferit publicului mai multe surprize: în primul rând, a vorbit audienței despre experiența sa de interpretare și a prezentat aspecte inedite ale repertoriului abordat.

"Suntem virtuozi dar, mai ales, povestitori. Căutarea perfecțiunii tehnice nu trebuie să știrbească din personalitatea interpretării. Misiunea noastră, ca artiști, este să oferim publicului o interpretare memorabilă, personală. Cred că oamenii vin la un concert pentru a fi emoționați, tulburați, pentru a primi un mesaj care va avea un ecou multă vreme în sufletele lor", a spus muzicianul.

Entuziasmul publicului a fost răsplătit cu un bis original. "Singurul lucru mai bun decât un violoncel sunt mai multe violoncele", a spus artistul, și a invitat trei dintre tinerii violonceliști din orchestra Mozart Kammerphilharmonie -Bogdan Postolache, Ioana Peteu și Eduard Zecheru- să i se alăture pentru două piese interpretate în cvartet.

Festivalul Internațional de Muzică Sibiu/Hermannstadt continuă, marți, 27 mai, la ora 18.00, la Biserica Evanghelică "Sf. Ioan" din Sibiu, cu recitalul lui Rodrigo Puskás (vioară) și Dario Bonuccelli (pian). Seara se va încheia cu unul din cele mai așteptate evenimente ale Festivalului: primul concert din România al legendarului Cvartet Borodin, unul din cele mai longevive și aclamate ansambluri de cameră la nivel mondial. Concertul va avea loc la ora 20.00, la Sala festivă a Bibliotecii ASTRA.

Programul complet al Festivalului poate fi consultat pe site: http://www.frem.ro/ro/festival-sibiu/programul-festivalului-24-31-mai.

Accesul publicului la concerte este liber, în limita locurilor disponibile. Au prioritate deținătorii de invitații. Detalii aici: http://www.frem.ro/ro/sustine-fundatia/donatii/

Festivalul Internațional de Muzică Sibiu/Hermannstadt este organizat de Fundația Română pentru Excelență în Muzică, cofinanțat de către Primăria Municipiului Sibiu și de Administrația Fondului Cultural Național și are ca sponsor principal Raiffeisen Bank Romania.

Parteneri media principali: Radio România Muzical, Radio România Cultural, Magic FM, Zile și Nopți, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu.

Parteneri media: Tribuna, Sibiu 100%, Turnul Sfatului, Sibiul.ro, Ora de Sibiu, Mesagerul, Hermannstädter Zeitung, Cemerita.ro, Vinsieu.ro, Inoras.ro, Sibiunews.ro, Profilcultural.ro, Orasulm.eu și Artline.ro.


Despre Fundația Română pentru Excelență în Muzică

Înființată de dirijorul de renume internațional Christian Badea, Fundația Română pentru Excelență în Muzică (FREM) este o organizație culturală non-profit dedicată progresului culturii și muzicii în România. Prin proiectele sale, Fundația oferă tinerilor muzicieni de mare talent din România oportunitatea de a se perfecționa, în țară, la cel mai înalt nivel, prin colaborări cu colegii lor din alte țări și cu artiști proeminenți ai lumii.

Din aceste colaborări au luat naștere orchestre și ansambluri muzicale care au adus, deja, un suflu nou în viața muzicală românească: Orchestra simfonică, în cadrul căreia au fost invitați să cânte, alături de muzicienii români, interpreți de valoare mondială de la orchestrele London Symphony, BBC Symphony, Suisse Romande și Tonhalle Zürich; Ansamblul baroc "La Stravaganza", al cărui solist este violonistul italian Giuliano Carmignola; Orchestra de cameră "Mozart Kammerphilharmonie" și Ansamblul de coarde "Stradivarius".

Fundația organizează Festivalul Internațional de Muzică Sibiu/Hermannstadt, o platformă de dialog cultural care promovează tânără generație de muzicieni români, și atrage artiștii străini să descopere și să sprijine tradiția și valorile culturale ale României.