Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de Marți seara - 20 mai 2014

Publicat: miercuri, 21 Mai 2014 , ora 12.44

Un student la Colegiul Regal de Muzică din Londra - violonistul Francesco Ionașcu și o studentă la Universitatea de Muzică din Viena - pianista Aurelia Vișovan - au fost protagoniștii recitalului din 20 mai de la Sala Mică a Ateneului Român. Doi tineri muzicieni care trec rampa prin calitatea și suflul interpretărilor lor putem spune despre Francesco Ionașcu și Aurelia Vișovan, ei înscriind pe afișul Stagiunii de Marți seară un program pe cât de frumos, pe atât de interesant: Sonata în fa minor de Prokofiev, Sonata în La major de Franck și o lucrare românescă - Țiituri de Adrian Pop. A fost un recital care a stat sub semnul tinereții, al pasiunii și al comunicării apreciat de cei aflați în sală, un public în care s-a regăsit și mult apreciatul violoncelist Marin Cazacu:

"S-a observat imediat maturitatea pianistei și a violonistului în Sonata de Prokofiev, în lucrarea lui Adrian Pop care este o piesă deosebită și în Sonata de Franck - o piatră de încercare pentru muzica de cameră. Violonistul Francesco Ionașcu și pianista Aurelia Vișovan - iată un cuplu care bucură sufletele celor care ascultă muzică de cameră."

Francesco Ionașcu și Aurelia Vișovan sunt doi muzicieni cu un bogat traseu solistic. Peste 25 de concursuri naționale și internaționale are în palmares Francesco Ionașcu, un violonist cu evoluții așteptate și apreciate pe podiumurile de concerte din țară dar și peste hotare în importante săli din Anglia, Germania, Franța și Italia. Francesco Ionașcu este un muzician care afișează siguranță, dezinvoltură, lejeritate în executarea pasajelor de virtuozitate și, nu în ultimul rând, expresivitate.

"…Un parcurs de la modern la romantic, un program frumos care mi-a făcut mare plăcere să-l cânt aici. Au fost momente foarte frumoase și abia aștept următoarele cântări. Aici este un public cald care îmi transmite o stare plăcută." (Francesco Ionașcu)

La rândul ei Aureleia Vișovan - pentru a doua oară în stagiune la Sala Mică a Ateneului Român - este un nume deja afirmat în peisajul muzical confirmat prin debutul în ianuarie 2013 la Sala Mare a Filarmonicii din Berlin, interpretând Concertul nr.2 de Piotr Ilici Ceaikovski alături de Orchestra Simfonică din Berlin. Ea abordează și muzica de cameră cu naturalețe și rafinament.

"…Sonata de Prokofiev reflectă foarte bine perioada din cel de-al doilea război mondial și pentru că am ales să cântăm asta am spus că vom alege și ceva contrastant, ceva mult mai luminos și aceasta este Sonata de Franck. Am intercalat între cele două sonate o piesă dragă nouă pentru că aparține clujeanului Adrian Pop. M-am bucurat să fiu aici din nou, de data asta cu muzică de cameră… mă simt întotdeauna bine aici, e o acustică frumoasă, o scenă plăcută, un public cald…"(Aurelia Vișovan)

Violonistul Francesco Ionașcu și pianista Aurelia Vișovan au fost protagoniștii Stagiunii de Marți seară într-un program complex, plin de culoare, redat cu sensibilitate, virtuozitate și cu o atentă pregătire muzicală, iar răsplata a fost pe măsură, publicul aplaudându-i cu entuziasm rechemându-i de mai multe ori la rampă.


Jeanine Costache