Arhivă : Cronici Înapoi

Jazz de la Est la Vest la Sala Radio

Publicat: luni, 19 Mai 2014 , ora 9.46

Orchestra Română de Tineret, dirijorul Horia Andreescu, un combo alcătuit din jazz-mani remarcabili și un solist de excepție, celebrul violonist Florin Niculescu, au fost protagoniștii concertului susținut sâmbătă, 18 mai 2014, în Studioul Mihail Jora. Detalii ne oferă Lucian Haralambie.


"Aș vrea să vă spun că sunt foarte bucuros că mă găsesc aici. Este pentru prima dată când am un eveniment în această frumoasă sală și simt că îmi priește." - cuvintele rostite de Florin Niculescu sâmbătă seară pe scena Studioului "Mihail Jora".

Orchestra Română de Tineret dirijată de Horia Andreescu și un combo de jazz alcătuit din muzicieni alături de care violonistul român a concertat în toată lumea au oferit publicului numeros un concert extraordinar în care jazz-ul s-a îmbinat cu muzica românească, fie ea folclorică, fie inspirată din opusurile enesciene. Rapsodia East and West, Swing from Paris, Double Scotch au răsunat ieri seară la Sala Radio.

"Experiența e interesantă și mă bucur că am venit."

"Sunt minunați și mă bucur că sunt români. Bravo lor!"

"Este extraordinar! Sunt niște ritmuri incredibile. Cunosc jazz-ul, dar sonoritățile românești m-au uimit. Am regăsit ceva din scrierile lui George Enescu, iar orchestra este nemaipomenită. Sunt încântat de dialogul dintre ei și cvintet. La început, m-am așteptat la un veritabil concert pentru vioară, dar totul a migrat către un jazz strălucit."

"Îl cunoșteam pe Florin Niculescu din activitatea internațională și mi-a făcut plăcere să am ocazia să-l ascult. Trupă foarte bună! Cu Horia Andreescu și cu Orchestra de Tineret - o seară foarte frumoasă."

Un eveniment răsplătit de public cu ropote de aplauze ce au durat minute în șir și despre care promotorul de jazz Alexandru Șipa afirmă: "Toată admirația pentru cei care au organizat acest concert de la Sala Radio, din această seară, pentru că, iată, și într-o asemenea formulă, într-un asemenea ansamblu cu tineri s-a dovedit că toți protagoniștii colaborează foarte bine. Concertul a primit aura de eveniment."