Arhivă : Cronici Înapoi

Festivalul și Concursul Național de interpretare a liedului ”Ionel Perlea”

Publicat: duminică, 18 Mai 2014 , ora 11.38

A debutat în primăvara anului 1992, iar mezzosoprana Claudia Codreanu a devenit prima câștigătoare a unui concurs ajuns, astăzi, la ediția cu numărul XXIII. Că este o rampă de lansare pentru mulți dintre tinerii interpreți care au aspirat la Marele Premiu "Ionel Perlea" stă mărturie palmaresul impresionant al concursului, mulți dintre participanți fiind astăzi nume importante în peisajul liric național și internațional: Irina Iordăchescu, Oana Andra, Stanca Maria Bogdan, Marius Brenciu, Iuri Țiple, Iulia Maria Dan și Florin Estefan sunt doar o parte din câștigătorii Trofeului "Ionel Perlea".

Un festival - concurs tematic am putea numi ediția cu numărul XXIII, găzduită ca în fiecare an de municipiul Slobozia, în sediul Centrului Cultural UNESCO "Ionel Perlea". Tematic, pentru că pe lângă liedul obligatoriu - oferit anul acesta de compozitorul bănățean Horia Surianu, și cele cinci recitaluri înscrise în programul festivalului au avut un fir conducător.

Horia Surianu a compus special pentru această ediție a Concursului Perlea lieduri pe versuri de Mihai Eminescu, oferind trei variante pentru vocile înalte, medii și grave celor 25 de concurenți care au evoluat în 16 și 17 mai, încercând să convingă cu interpretările lor juriul. Și pentru că a fost un concurs deschis publicului, unii dintre ei au avut parte de aplauze binemeritate. Profesorului Universitar Doctor Grigore Constantinescu - președintele juriului - i s-au alăturat alte 12 personalități ale muzicii românești, pentru a-i desemna pe laureați și pe câștigătorul Marelui premiu "Ionel Perlea" în valoare de 5000 lei. Duminică 18 mai 2014, într-o gală a decernării premiilor îi vom cunoaște pe laureații aleși de maeștrii care au alcătuit juriul, printre care: Maria Slătinaru Nistor, Ionel Voineag, Bianca Manoleanu, Claudia Codreanu - Universitalea de Muzică București, Dana Chifu - Universitatea de Vest - Timișoara, Ana Rusu - Academia de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj Napoca, Cristina Simionescu - Universitatea "George Enescu" din Iași, Florența Marinescu - Universitatea "Ovidiu", Constanța.

Sub semnul dialogului maeștri-discipoli stau edițiile Festivalului și Concursului "Perlea", al discipolilor care se întrec pe podiumul competițional și al maeștrilor care oferă recitaluri interesante. M-a bucurat să văd un public numeros prezent în Centrul Cultural Unesco "Ionel Perlea" din Slobozia, la cele patru recitaluri care au încheiat primele două zile de concurs. Cum vă spuneam, recitaluri tematice . În prima seară soprana Cristina Simionescu a oferit alături de pianista Cezara Petrescu miniaturi vocale create de compozitori moldoveni, iar mezzosoprana Claudia Codreanu, împreună cu pianista Ina Oncescu, au marcat aniversarea a 175 de la nașterea lui Modest Musorgski, interpretând ciclul de lieduri "Camera copiilor". Și cea de-a doua seară a stat sub semnul aniversării - a 150 de ani de la naștarea lui Richard Strauss. Au creat o seară emoționantă mezzosoprana Oana Andra și pianistul Alexandru Petrovici, care au interpretat ciclurile op.32 și 39, și soprana Bianca Manoleanu alături de pianistul Remus Manoleanu, oferind o selecție de 9 lieduri din creația compozitorului german.

Astăzi, 18 mai 2014, întoarcem ultima filă a Festivalului și Concursului Național de Interpretare a liedului "Ionel Perlea" - ediția XXIII - ce invită publicul la Gala decernării premiilor, Concertul laureațiilor, Recitalul susținut de soprana Dana Chifu și pianista Roxana Ardeleanu, iar seara, de la ora 18.00, la un Concert de Muzică sacră susținut la Catedrala Episcopală Slobozia de Corala "Sfântul Mare Mucenic Mina", dirijor Pr. Cătălin Stanciu și Corul de Cameră "Preludiu" condus de Voicu Enăchescu.

Jeanine Costache