Arhivă : Cronici Înapoi

Interpreții discului de muzică clasică al anului 2013 au cântat la Muzeul Cotroceni

Publicat: vineri, 9 Mai 2014 , ora 12.41

În 8 mai 2014, Radio România Muzical a organizat recitalul interpreților discului de muzică clasică al anului 2013 - violoncelista Laura Buruiană și pianistul Ferenc Vizi - ca parte a campaniei "Votează discul de muzică clasică al anului", derulată pe site-ul www.romania-muzical.ro. Recitalul a avut loc în Sala Cerchez a Muzeului Național Cotroceni, cu sprijinul Lafarge România și Travel solutions.

Ferenc Vizi: Scena a fost specială. Faptul că este într-un loc cu o atmosferă aparte aduce ceva pe lângă sălile de concert clasice. E un loc care te inspiră.

Laura Buruiană: Pentru mine a fost o senzație foarte plăcută să cânt aici și acustica mi-a plăcut. Sper să mă întorc cât mai curând să mai facem un concert aici. Violoncelista Laura Buruiană și pianistul Ferenc Vizi - declarații după recitalul susținut în 8 mai 2014, în sala Cerchez, a Muzeului Național Cotroceni. Discul lor, cu integrala lucrărilor pentru violoncel și pian de Felix Mendelssohn, a intrat ultimul în competiția organizată de Radio România Muzical "Votează discul de muzică clasică al anului 2013", în fața lor stând, la momentul respectiv, alte 55 de albume. Dar în urma votului dumneavoastră, Laura Buruiană și Ferenc Vizi au devenit protagoniștii albumului câștigător.

Ce s-a schimbat de atunci?

Ferenc Vizi: Încrederea. Este un pic și mai multă încredere. Înainte am făcut discul și am spus "no, atâta s-a putut, așteptăm, vedem ce se întâmplă". Și încetul cu încetul au venit și criticile și lucrurile pozitive și a venit și recompensa asta care ne încurajează.

Laura Buruiană: Este adevărat. Este extraordinar să fii recunoscut la tine în țară și cred că asta e foarte important. E foarte plăcut să te întorci pentru un recital acasă.

Prestația celor doi muzicieni a fost urmărită și de soția președintelui României, doamna Maria Băsescu.

Programul a cuprins una dintre lucrările incluse pe discul de muzică clasică al anului 2013, Sonata a II-a op. 58 în Re major pentru violoncel și pian de Felix Mendelssohn, dar și pagini semnate de George Enescu - Nocturna și Saltarello, Gabriel Faure - Elegia op. 24 și Claude Debussy - Sonata pentru violoncel și pian.

Aplauze generoase din partea unui public numeros. În sală a fost și Costin Borc, CEO Lafarge România, sponsor al evenimentului: Un recital de mare valoare, care încununează un efort deosebit al acestor doi artiști. O încununare a succesului lor din anul 2013, cu cel mai bun CD al anului, un eveniment minunat, găzduit de Muzeul Național Cotroceni, o seară foarte plăcută.


Despre recital ne-a vorbit și Adina Rențea, directorul Muzeului Național Cotroceni: De când am stabilit împreună cu Radio România Muzical acest proiect, am fost deosebit de onorați. Publicul își dorește foarte mult să vină la Cotroceni. Spațiul are o acustică deosebită. Ideea de a crea în această seară un duet România-Franța mi s-a părut chiar foarte bună și foarte inspirată.


Criticul muzical Anca Florea a participat la recitalul susținut de protagoniștii discului de muzică clasică al anului 2013. Iată ce a declarat la finalul serii: Mi-a făcut mare plăcere să o reascult pe Laura Buruiană, după multă vreme. Am redescoperit-o acum mai ponderată, mult mai înclinată se pare, către paginile lirice cantilenă, instrospecție, dar am avut revelația unui pianist foarte bun. Colaborarea cu Muzeul Cotroceni a fost inspirată și de bun augur.




Lucian Haralambie