Arhivă : Cronici Înapoi

Horia Mihail - recital la New York

Publicat: luni, 5 Mai 2014 , ora 13.53

Un proiect realizat cu succes în România, "Pianul Călător", a ajuns anul acesta cu sprijinul ICR și la New York. Radio România Cultural și Fundația Accendo nu-și imaginau la început că inițiativa lor va căpăta o asemenea anvergură, dar din 2012 proiectul cunoaște și o dimensiune internațională. Directorul Institutului Cultural Român în Statele Unite, scriitoarea Doina Uricariu, s-a bucurat de prezența pianistului Horia Mihail la NY și ne-a dezvăluit intenția de a promova proiectul și în universități sau alte prestigioase săli de concert americane.

Aseară, 4 mai 2014, Horia Mihail a concertat la Klavierhaus din New York.


"Mama mea m-a sunat să îmi spună că în România, la radio, s-a anunțat că Horia Mihail vine în New York. Trăind în New York, nu am putut să rezist la așa o ocazie splendidă."

Horia Mihail a revenit în Statele Unite ale Americii după mai bine de zece ani cu două recitaluri la New York. După ce a terminat Conservatorul la București, pianistul și-a aprofundat studiile la Urbana Champaign în Illinois și apoi la Boston University Massachusetts, unde a fost și profesor timp de câțiva ani. Horia Mihail a hotărât să se întoarcă în România.

Jurnalistul Grigore Culianu, directorul publicației New York Magazine își amintește că a fost surprins de decizia pianistului de a se întoarce în țară:

"Horia m-a șocat cu decizia lui de a se întoarce în România și a dărui ceea ce a învățat în America, a-și dărui talentul oamenilor oamenilor din țara unde el s-a născut."

De ce ați hotărât să vă întoarceți acasă? - l-am întrebat pe pianist.

Horia Mihail mi-a răspuns:

"M-am dus acasă. Singurul loc unde, într-adevăr, am sentimentul de acasă este nu neapărat România, cât orașul Brașov, unde m-am născut și am trăit foarte mulți ani și unde continui să poposesc din când în când."

A fost o hotărâre bună?

"Poate una dintre cele mai bune hotărâri pe care le-am luat. Nu regret nici un moment!"

Horia Mihail s-a întors însă în Statele Unite, iată, mult mai încrezător - spun eu, mai matur probabil - susține artistul, mai curios cu siguranță - cădem amândoi de acord; cu două recitaluri - unul la ICR New York și celălalt la o prestigioasă casă a pianului din Manhattan, Klavierhaus.

La ICR, surpriză! Pe Horia Mihail în aștepta același pian pe care cântase în urmă cu mai bine de 14-15 ani.

"Este un pian care se cheamă Boston, un pian pe care-l cunosc de foarte mulți ani. De altfel, cred că am fost primul pianist care a cântat pe acest instrument atunci când a fost achiziționat în urmă cu vreo 14-15 ani."

Oferta culturală a orașului fiind copleșitoare, poate publicul din prima seară a concertelor de la New York nu a fost foarte numeros, dar vă asigur că a fost de mare calitate. În rândurile acestuia am întâlnit-o și pe Marghit Sava, soția regretatului om de radio și televiziune, muzicologul Iosif Sava: "Pentru mine a avut niște conotații care nu se pot explica în cuvinte, pentru că Horia a fost, cumva, copilul de suflet al lui Iosif Sava. Nu l-am văzut de 20 de ani. Iată că acum, ca un arc peste timp… atunci a fost o promisiune, dar o promisiune în care a investit mai mult decât într-o relație și acum promisiunea a devenit certitudine."

Reportaj realizat de Laura Bândilă