Arhivă : Cronici Înapoi

Stagiunea de Marți seară - 1 aprilie 2014

Publicat: miercuri, 2 Aprilie 2014 , ora 12.22

Apariția pentru a doua oară în cadrul Stagiunii de Marți Seară i-a adus pianistului Abel Corban un public numeros care a umplut în 1 aprilie Sala Mică a Ateneului Român. Abel Corban a afișat experiență și siguranță, datorate și confirmărilor inportante pentru cariera sa. El a câștigat concursul "Tribut al valorilor culturale românești" organizat de Fundația Sergiu Celibidache, apoi Bursa Uniunii Muzicienilor Interpreți din România și bursa care face parte din programul "Tinere talente" al Fundației "Principesa Margareta a României".

În parcursul său muzical de la baroc la romantism, Abel Corban a început cu Bach, a trecut prin creația lui Beethoven și Scriabin pentru a ajunge la Liszt. Un program ambițios, redat cu o bună tehnică pianistică, cu multă expresivitate și maturitate. Bucuros dar și emoționat după un succes binemeritat, Abel Corban a declarat:

"Mă simt foarte fericit că am cântat în această seară unui public atât de numeros. Am ales acest repertoriu pentru că eu cred că mă reprezintă, am vrut să induc publicul în stări contrastante, de la puritatea lui Bach, melancolia și cantabilitatea lui Beethoven la "mefistofelicul" lui Liszt și sper că am plecat cu toții cu un plus de aici, în această seară…"

"Un tânăr artist care trece rampa prin calitatea și suflul interpretărilor sale..." - își recomanda anul trecut apreciatul pianist Viniciu Moroianu studentul de la Universitatea de Muzică din București. A fost mulțumit și de această dată de evoluția discipolului său, afirmând:

"Este un tânăr talent care evoluează frumos și care este mai mult decât o promisiune în acest moment. A venit cu un program extrem de ambițios și s-a ținut din răsputeri să-l facă în această formulă. Consider că a câștigat în anvergură, în calm, în construcția pe spații mari într-un cântat mai diversificat și mai colorat și…sigur că experiența scenică tot mai atentă și mai susținută în anii viitori își va spune cuvântul. E un tânăr care merită toate speranțele noastre."

Pianistul Abel Corban este un muzician inteligent care s-a maturizat afișând un ton cald și o mare plăcere de a cânta pe care a împărtășit-o cu generozitate publicului care l-a răsplătit la rândul său cu aplauze îndelungi, rechemându-l de mai multe ori la rampă.

Jeanine Costache