ACUM:
13.05
Polifonii
Baroc, clasic, romantic, coral, creație și interpretare românească - înlănțuite inedit într-o nouă emisiune.
Urmează: 15.25 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.
Apoi: 15.29 Promo RRM Detalii despre cele mai interesante emisiuni ale zilei.

Arhivă : Cronici Înapoi

Laureații concursului 'Drumul spre celebritate' în concert la Sala Radio

Publicat: joi, 27 Martie 2014 , ora 9.26

Trei tineri muzicieni, laureați ai Concursului "Drumul spre celebritate", s-au aflat miercuri, 26 martie 2014, pe scena studioului "Mihail Jora", în postura de soliști ai Orchestrei de Cameră Radio -ansamblu dirijat de Cristian Brâncuși.

În fața unui public curios să cunoască tânăra generație de muzicieni s-au prezentat violonista Simina Croitoru, violoncelistul Horațiu Ludușan și fagotistul Mihai Boboiescu.

Despre acesta din urmă, profesorul Cornel Ștefănescu afirmă: "Mihai este un fagotist excepțional. Este foarte bine pregătit, este deschis tuturor lucrărilor indiferent de epocă - de la baroc până la muzica modernă - și astăzi a confirmat că muzica modernă îi este la îndemână. O tehnică impecabilă - e adevărat, aici și instrumentul contează foarte mult."

Serenada în mi minor pentru orchestră de coarde de Sir Edward Elgar, Concertul pentru fagot de Raffael d'Alessandro - o lucrare în primă audiție în țara noastră, Variațiunile rococo pentru violoncel de Piotr Ilici Ceaikovski și Concertul nr.1 în la minor pentru vioară de Johann Sebastian Bach sunt lucrările care au alcătuit programul serii.

Opinii ale celor prezenți în sală:

"Vin cu plăcere și cu deschidere către genul acesta de spectacole care trebuie, neapărat, încurajat pentru că trebuie să ne popularizăm mai mult tinerele talente."

"Au spus ei! Noi n-avem cuvinte. Foarte frumos și foarte bine, și muncit. Să le ajute harul să continue în felul în care au început!"

"Am fost foarte plăcut impresionată de calitatea muzicii pe care au ales-o - în primul rând - și de calitatea interpretării. Mi-a plăcut în mod deosebit cel mai tânăr dintre ei, violoncelistul. Pe Simina Croitoru o cunoșteam deja din evoluțiile ei anterioare. Mi se pare lăudabilă această manifestare și faptul că tineri soliști sunt promovați și încă de pe băncile școlii cântă cu orchestra radio."

Declarația inițiatorului competiției "Drumul spre celebritate", Sebastian Crăciun, la final de concert: "S-a instituit o tradiție, ca Orchestra de Cameră Radio să premieze laureații Concursului Drumul spre celebritate de la Palatul Mogoșoaia, un proiect pe care l-am început împreună cu formațiile radioului - anul acesta se împlinesc cinci ani. Iată că acești tineri evoluează în fața unei orchestre profesioniste, una dintre cele mai bune din țară, cu atâta dezinvoltură, profesionalism și… au atât de mult succes la public."

Reportaj de Lucian Haralambie