Arhivă : Cronici Înapoi

Premiile Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România

Publicat: luni, 24 Martie 2014 , ora 14.02
În Aula Palatului Cantacuzino a avut loc vineri 21 martie, decernarea premiilor UCMR, pe anul 2013. Gala a fost deschisă de Președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România - domnul Adrian Iorgulescu :

"Suntem într-un moment de bilanț, dar în egală măsură și un moment de cotare exact a performanțelor reale ale muzicii românești, atât în contextul național, cât și în context internațional. Sunt nume importante, care azi au fost recompensate pentru contribuția lor, dar în egală măsură ele îmbină genuri muzicale diferite. Premianții au vârste diferite, lucrările sunt diferite între ele, dar lucrul care mi se pare de semnalat este și unanimitatea de care s-au bucurat aceste nominalizări, în consiliul uniunii de astăzi".


Adrian Iorguelscu s-a aflat alături de alți patru compozitori printre premiații Secției de Muzică Instrumentală și Multimedia. S-au acordat PREMIUL PENTRU LUCRARE SIMFONICĂ - Adrian Iorgulescu, PREMIUL PENTRU LUCRARE MULTIMEDIA - Nicolae Teodoreanu, PREMIUL PENTRU LUCRARE CAMERALĂ - Octavian Nemescu, PREMIUL FILIALEI CLUJ - Cristian Misievici, PREMIUL SUBSECȚIEI DE FANFARĂ - MihuțRadu. În total s-au acordat 12 premii la patru secții, SECȚIA DE MUZICĂ VOCALĂ având trei câștigători: Viorel Munteanu - PREMIUL PENTRU LUCRARE VOCAL-SIMFONICĂ, Diana Vodă-Nuțeanu - PREMIUL PENTRU LUCRARE VOCAL-INSTRUMENTALĂ și Petru Stoianov - PREMIUL PENTRU LUCRARE CORALĂ AMPLĂ. Compozitorul Horia Moculescu a acordat distincțiile pentru SECȚIA DE MUZICĂ JAZZ/POP, înmânându-le lui George Natsis - PREMIUL PENTRU O MELODIE SAU UN GRUPAJ DE MELODII și Andrei Tudor - PREMIUL PENTRU MUZICĂ DE JAZZ SAU MUZICĂ INSTRUMENTALĂ. Cum era și firesc, premiile Secției de muzicologie au fost acordate de un muzicolog - Antigona Rădulescu, iar premiatele au fost: Ileana Ursu- PREMIUL PENTRU ISTORIOGRAFIE - pentru lansarea volumului "Diva Imperiului Muzicii - Iolanda Mărculescu și muzica sa" și Cristina Sârbu - PREMIUL PENTRU PUBLICISTICĂ - CRITICĂ MUZICALĂ:

"Mărturisesc că aștept de mult acest premiu. Recunoașterea breslei o primești cel mai greu, dar este și cea mai valoroasă. Am primit-o, deci sunt mulțumită."


În final, Adrian Iorgulescu Președintele Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România a prezentat marele premiu pentru întreaga activitate muzicală, la care au fost nominalizați compozitorii Nicolae Brânduș și Irina Odăgescu Țuțuianu.

Adrian Iorgulescu: Cu o majoritate considerabilă marele premiu, care s-a acordat prin vot secret în acest for a fost acordat compozitoarei Irina Odăgescu, indubitabil o maestră a creației românești contemporane, profesor universitar foarte mulți ani și timp de 20 de ani, colaboratoarea mea în biroul executiv al Uniunii Compozitorilor, domnia sa ocupând și funcția de coordonator al Secției de Muzică Vocală a Uniunii.
Jeanine Costache