Arhivă : Cronici Înapoi

Lansare album Alina Azario - 'Rameau-Debussy'

Publicat: joi, 20 Martie 2014 , ora 13.37

Tânăra pianistă română a ținut să-și lanseze în țară primul ei disc, apărut la casa A&A Records.


Ieri, 19 martie 2014 s-a desfășurat în București, la Librăria Cărturești din strada pictor Arthur Verona, lansarea primului material discografic al pianistei Alina Azario. Discul Rameau - Debussy reprezintă o dublă premieră, fiind totodată primul produs al diviziei Classical a casei de discuri A&A Records. Înregistrările au fost realizate în studiourile NDR Kultur din Hamburg, unde la pupitrul tehnic s-a aflat inginerul de sunet Helmut Burk, nume asociat cu numeroase apariții discografice ale unor artiști renumiți între care violonistul David Garrett, iar partenerii media ai proiectului au fost Radio România Muzical și Radio România Cultural.

În atmosfera intimă a ceainăriei din complexul Cărturești, lansarea a avut mai degrabă aspectul unei întruniri informale, amicale și nu a dat celor prezenți în niciun moment senzația de eveniment oficial, scorțos, distant. Cei responsabili de dialogul cu publicul au fost bineînțeles pianista Alina Azario, Liliana Staicu, directoarea postului Radio România Muzical dar și Andi Enache, producătorul executiv din partea A&A Records. S-a spus parte din povestea acestui proiect ce se află în derulare de mai bine de un an și jumătate și s-au ridicat și probleme de ordin tehnic, cum ar fi modul de înregistrare a materialului și o viitoare lansare în format electronic a acestuia. Pianista a vorbit despre modul în care a reunit piesele de pe disc, despre apropierea pe care o simte pentru muzica lui Debussy și mai ales pentru cel de-al doilea caiet de Preludii, de la a cărui apariție s-au împlinit anul trecut, atunci când au fost realizate înregistrările, 100 de ani. De cealaltă parte, Rameau este o figură importantă în istoria muzicii franceze și a reprezentat o sursă de inspirație pentru compozitorul impresionist, iar anul acesta se împlinesc două secole și jumătate de la trecerea sa în eternitate.

Discul Rameau - Debussy a putut fi deja ascultat pe frecvențele Radio România Muzical, în cadrul emisiunii Interviurile Radio România Muzical și este înscris în campania Votează discul de muzică clasică al anului 2014 desfășurată pe site-ul românia-muzical.ro.

Despre acest material discografic și lansarea sa ne-au vorbit la final:

Pianista Alina Azario:
"E un eveniment special pentru mine. Nu sunt obișnuită să vorbesc cu publicul înainte ca aceștia să fi ascultat discul. Sper că totul s-a desfășurat bine și sper ca de acum ascultătorii să fie mulțumit de rezultate și să primesc cât mai multe ecouri de la acest disc.

M-aș bucura să fie și alte proiecte în țară. Sunt din ce în ce mai atașată de România și voi reveni cu alte proiecte. Am și un proiect de festival de muzică clasică pe care vreau să-l lansez la Sibiu în 2014 și evident, dacă idei sunt - idei bune -, revin cu cel mai mare drag."


Liliana Staicu, directoarea postului Radio România Muzical:
"Alegerea unor lucrări semnate de Rameau și Debussy reprezintă pentru Alina Azario  una deosebit de inspirată, poate mai puțin obișnuită, având în vedere că nu mulți sunt artiștii instrumentiști care își îndreaptă atenția către creația acestui maestru al barocului francez, celebru îndeobște pentru lucrările sale scenice. Alina Azario demonstrează însă, odată cu acest debut discografic, filiația sa cu muzica franceză, impresionând în special prin rafinamentul interpretării, prin stăpânirea completă a mijloacelor pianistice puse în slujba expresiei, prin paleta impresionantă a culorilor și nuanțelor. Este un disc ce nu trebuie să lipsească din colecția melomanilor, un disc care, sunt convinsă, o va impune pe Alina Azario în lumea artistică românească și, sper, în cea internațională."

Andi Enache, producător executiv A&A Records:
"Fiind amândoi la început, și noi, casa de discuri (divizia Classical), dar și artista, a fost destul de greu, ne-a luat un an și jumătate să definitivăm totul, însă cu eforturi foarte mari din partea amândurora ne-am aliniat dorințele și am reușit să ducem la bun sfârșit acest proiect care este nemaipomenit."

Reportaj realizat de Radu Mihalache