ACUM:
1.00
Notturno
produs de BBC, preluat prin Uniunea Europeană de Radio
Urmează: 7.00 Musica viva Matinalul altfel marca Radio România Muzical.
Apoi: 9.55 Promo Informații despre evenimentele Radio România Muzical și ale partenerilor noștri.

Arhivă : Cronici Înapoi

Sascha Goetzel - dirijorul Orchestrei Naționale Radio

Publicat: luni, 10 Martie 2014 , ora 11.55

"Simfoniile mele reprezintă conținutul întregii mele vieți; am cuprins în ele toată experiența și suferința mea", spunea unul dintre marii compozitori ai tuturor timpurilor, Gustav Mahler. Simfonia a II-a, supranumită și "Învierea", una dintre emoționantele sale partituri, a fost propunerea Orchestrei Naționale Radio pentru concertul de vineri, 7 martie 2014.

Gustav Mahler spunea că reprezintă un răspuns pe care a încercat să îl dea marilor întrebări ale Omului. Simfonia a II-a a compozitorului austriac a răsunat vineri seară în Studioul Mihail Jora într-un concert dirijat de Sascha Goetzel.

"Am deschis o cale nouă cu toții. Am lucrat cu un ansamblu care nu avea o tradiție în ceea ce privește muzica lui Mahler. Am fost pentru prima dată în această postură. O colaborare superbă. Cei din orchestră au fost foarte concentrați. Le-am spus încă de la început că nu avem voie să cântăm doar note. Trebuie să transmitem un mesaj cu muzica pe care o interpretăm pentru că ea este un limbaj. Trebuie să putem reda ideea lui Mahler, să vorbim clar această limbă. La asta am lucrat. Publicul a fost foarte cald, ne-a însoțit în această călătorie. Aplauzele de la final au arătat că s-au bucurat la fel de mult ca noi de această seară."

Concertul a fost realizat cu participarea sopranei Simona Mihai, a mezzo-sopranei Valentina Kutzarova și a Corului Academic Radio pregătit de Dan Mihai Goia.

"A fost o seară minunată. Muzica lui Mahler totdeauna ne apropie și cu sufletul și cu mintea și cu toată profunzimea spiritului. Am cântat-o cu bucurie; colaborarea cu dirijorul Sascha Goetzel a fost de excepție - foarte scurtă, dar foarte intensă - și plecăm bucuroși și mulțumiți la fel ca publicul din această seară." - dirijorul Dan Mihai Goia

Opinii ale criticului muzical Anca Florea la final de concert: "O lucrare superbă, destul de rar cântată în stagiunea noastră. Întreaga orchestră s-a văzut clar că a lucrat cu plăcere, că a răspuns cerințelor dirijorale și au reușit să creeze în primul rând o construcție foarte bine gândită și să țină publicul timp de mai bine de o oră și jumătate, ceea ce este în sine o performanță. Au reușit să creeze o anume atmosferă. Sascha Goetzel e un dirijor tânăr și foarte sigur pe ceea ce face. Sunt convinsă că a reușit să-i cucerească pe instrumentiști și coriști deopotrivă. Cred că are o manieră de dirijor care știe să se apropie de ansamblu și asta se simte."

Reportaj realizat de Lucian Haralambie