Arhivă : Cronici Înapoi

O 'Primăvară magică' alături de Orchestra Română de Tineret

Publicat: joi, 6 Martie 2014 , ora 13.20

Miercuri, 5 martie 2014, s-a desfășurat la Ateneul Român un nou eveniment din seria Anotimpurilor Magice propuse de către Lanto Communication, iar de această dată primăvara a început alături de Orchestra Română de Tineret, la pupitrul căreia s-a aflat dirijorul italian David Crescenzi. Concertul a avut și subtitlul "Vă place opera?" și a constituit o reînsuflețire a proiectului omonim inițiat cu ani în urmă de către Luminița Constantinescu.

Protagoniștii serii au fost soprana Cellia Costea și baritonul George Petean, artiști lirici cu o bogată activitate, ce pot fi văzuți și ascultați pe marile scene ale lumii. Programul a cuprins pagini celebre din creația de operă și a adus în fața publicului momente cu adevărat emoționante. Începutul a fost marcat, cum era de așteptat, cu o uvertură, mai precis cea din Nabucco de Giuseppe Verdi, oferind tinerilor muzicieni aflați sub conducerea lui David Crescenzi ocazia să-și etaleze calitățile interpretative. Tot din creația lui Verdi au urmat arii din operele Bal Mascat și Vecerniile Siciliene. Un Intermezzo din Manon Lescaut de Giacomo Puccini a putut fi auzit înaintea duetului Leonora - Contele de Luna, moment din opera Trubadurul de Giuseppe Verdi ce a unit pe scenă aseară pentru prima dată toate numele înscrise pe afiș. După celebrul Intermezzo din Cavalleria Rusticana a lui Pietro Mascagni, soprana Cellia Costea a oferit publicului emoționanta arie Vissi d'arte, vissi d'amore din opera Tosca de Giacomo Puccini, iar baritonul George Petean a readus pe scenă spiritul ludic, evocând figura lui Figaro, prin Largo al factotum din Bărbierul din Sevilla, lucrare semnată de compozitorul italian Gioachino Rossini.

Cea de-a doua jumătate a concertului a debutat cu Prologul din Paiațe de Ruggero Leoncavallo și a continuat cu aria Tu che la vanita din Don Carlo de Giuseppe Verdi. Bacanala din opera Samson și Dalila de Camille Saint-Saens a constituit un nou prilej pentru membrii Orchestrei Române de Tineret să își pună în evidență capacitățile instrumentale, sub atenta conducere a dirijorului David Crescenzi. Ultima lucrare înscrisă în programul serii a fost duetul Nedda - Silvio din opera Paiațe de Ruggero Leoncavallo, moment cu care Cellia Costea și George Petean au reușit să electrizeze publicul.

Un aspect aparte al concertului Primăvara Magică, ce a avut loc la Ateneu, este acela că artiștii invitați și-au donat onorariile pentru a sprijini achiziționarea instrumentelor de percuție, atât de trebuincioase Orchestrei Române de Tineret. Despre colaborarea cu tinerii muzicieni ne-a vorbit la final baritonul George Petean:

"Este o colaborare fantastică, în primul rând pentru că este o orchestră excepțională. Și în străinătate sunt probabil puține orchestre la acest nivel. Am stat în timpul concertului, în pauzele în care nu cântam, să-i ascult, pentru că sunt absolut fenomenali. Mi-a făcut o mare plăcere să lucrez cu ei și fiecare la repetiție pe care am avut-o și sunt extrem de fericit că se face muzică în România la un asemenea nivel. A fost un concert care m-a umplut de emoție și este o emoție pe care o voi ține minte toată viața. Am simțit împreună cu orchestra că am trăit momente minunate."


Radu Mihalache