Arhivă : Cronici Înapoi

Generația XXI

Publicat: joi, 27 Februarie 2014 , ora 15.17
Ajunsă la a șasea stagiune, Generația XXI a adus în 26 februarie 2014 primul recital al stagiunii 2013-2014, ce a cuprins un program integral de lieduri.

Despre acest proiect și despre recital ne-a vorbit unul dintre inițiatori, profesoara Eleonora Enăchescu, directoarea Departamentului Canto și Artele Spectacolului Muzical din cadrul Universității Naționale de Muzică din București:

"Generația XXI are o istorie foarte lungă. A început în anul 2008. Sunt extrem de bucuroasă că Societatea Română de Radiodifuziune a acceptat și anul acesta să facă acest parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică din București, respectiv cu Departamentul Canto și Artele Spectacolului Muzical. De-a lungul timpului am avut numeroase recitaluri oferindu-se oportunitatea să demonstrăm că școala românească de cânt este în continuă creștere. Aceste recitaluri sunt benefice, deoarece numeroase lucrări interpretate de studenți au intrat în fonoteca Societății Române de Radio și prin faptul că unii dintre studenți care au fost distribuiți în aceste recitaluri astăzi sunt nume mari ale liricii mondiale, cum ar fi Valentina Naforniță sau alții care evoluează pe scene importante din lume. Eu consider că Societatea Română de Radiodifuziune cu cei care au inițiat proiectul sunt cu un pas înainte, în sensul că asigură o deschidere extraordinară de mare pentru nume care cu siguranță vor deveni celebre. Referindu-mă la recitalul din 26 februarie, a oferit un program extrem de variat. Din punct de vedere calitativ, interpreții au un nivel ridicat pentru că, iată, aseară s-au cântat integral lieduri foarte grele din repertoriul rus și cel francez pentru vocea de tenor; alte două soprane au abordat un repertoriu divers stilistic. Este o mare bucurie pentru noi și o mare plăcere pentru studenți și pentru spectatorii care au asistat la concert. Eu salut această hotărâre a Societății Radio de a prelungi acest parteneriat cu Universitatea Națională de Muzică."

Sopranele Virginia Stamate și Rodica Ștefania Ștefan, mezzosoprana Corina Țică și tenorul Adrian Dumitru au fost protagoniștii acestui recital, tineri muzicieni cu un potențial vocal valoros din care se vor desprinde, așa după cum s-a întâmplat de-a lungul celor șase stagiuni, viitori cântăreți cu o carieră lirică internațională.


Irina Hasnaș și Jeanine Costache