Arhivă : Cronici Înapoi

'Povestea soldatului' la Ateneu

Publicat: luni, 17 Februarie 2014 , ora 12.41

Anca Sigartău, Mihai Bisericanu și Mihai-Gruia Sandu au participat la prezentarea creației lui Igor Stravinski în dimineața de duminică, 16 februarie 2014.

Duminică, 16 februarie 2014, a avut loc la Sala Mare a Ateneului o a doua reprezentație a spectacolului Povestea soldatului de Igor Stravinski, producție ce face parte din proiectul Clasic e fantastic – cum să înțelegem muzica și se adresează în primul rând publicului foarte tânăr, care și de data aceasta s-a arătat foarte dornic de a pătrunde puțin câte puțin în tainele muzicii culte. Gazda evenimentului a fost Cristina Sârbu, care a oferit explicațiile necesare legate de partea muzicală a spectacolului, asigurând astfel o bună introducere acțiunii propriu-zise.

Trio Mozaic, format din violonista Oana Spânu-Vișenescu, clarinetistul Emil Vișenescu și pianista Diana Spânu-Dănilă, a realizat suportul muzical, partea teatrală revenindu-le actorilor Anca Sigartău, Mihai Bisericanu și Sandu Mihai Gruia, care au interpretat rolurile Povestitorul, Soldatul, respectiv, Dracul. Această poveste a ostașului care aflat într-o permisie se întâlnește pe drum cu Necuratul, care îl convinge să îi dea vioara sa în schimbul tuturor bogățiilor din lume, este una destul de cunoscută. De remarcat este faptul că artiștii au propus tânărului public un final îndulcit, care oferă protagonistului o undă de speranță și nu îl cufundă în disperarea pe care o propunea în versiunea originală autorul.

Producția în sine a fost una impresionantă, copiii având ocazia să vadă în direct cum se realizează un spectacol de teatru radiofonic, de la jocul actoricesc la coloana sonoră și chiar elemente pe care uneori le trecem cu vederea, cum ar fi efectele speciale. Este foarte interesant cum această audiență a gustat muzica lui Stravinski, bucurându-se de ea din plin probabil și grație faptului că nu avea idei preconcepute legate de creația secolului al XX-lea.

Despre spectacolul Povestea soldatului am vorbit la final cu clarinetistul Emil Vișenescu:


Cum ați descrie din perspectiva muzicianului acest spectacol?

Cu un singur cuvânt: bucurie, e o bucurie imensă. Își merită într-adevăr titlul acest ciclu de concerte-spectacol 'Clasic e fantastic' și mă bucură faptul că, iată, atrage un număr impresionant de copii. Noi suntem la a doua reprezentație datorită cererii mari de bilete. Acum o lună am susținut primul spectacol și acum l-am repetat. Este fantastic, iar pentru noi muzicienii este pe scenă o bucurie imensă, pentru că simțim energia pozitivă a copiilor și participarea lor activă la concert. Un astfel de concert e puțin altfel decât cel obișnuit, la care lumea este serioasă. Aici avem o implicare autentică, ei trăiesc cu pasiune fiecare înțeles al unui cuvânt sau chiar al unei idei muzicale.

Reportaj realizat de Radu Mihalache